avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC pentru al doilea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC pentru al doilea copil

Daca o persoana a beneficiat de concediu pt. ingrijirea copilului pana la 2 ani, concediu ce s-a incheiat in 17 X 2011, data din care respectiva persoana este in concediu fara plata, motive personale, si in momentul de fata 19 martie este tot in CFP dar intre timp a ramas insarcinata am o nelamurire daca va avea dreptul sa beneficieze de un nou concediu pt ingrijirea copilului pana la 2 ani in conditiile in care ar veni la serviciu sau ar beneficia de cocediu medical din varii motive sau concediu pentru sarcina si lehuzie.
Mii de multumiri. Carmen Sut
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:47, 20 Aprilie 2012
Din pacate nu va putea beneficia de indemnizatie deoarece nu indeplineste cerinta OUG 111/2010 ", in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si
completarile ulterioare,."
Art.2 (5) OUG nr.111/2010: Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
.....
i) au beneficiat de concediu fără plată pentru creşterea copilului;
......
freeelis:

1. Este adevarat ce spui numai daca acel CFP a fost luat pentru cresterea copilului, in conditiile prevederilor OUG 111/2010:

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

2. Salariata in cauza a luat CFP dupa implinirea varstei de 2 ani copilului cand s-a terminat si CCC.

3. - Dar salariata in cauza a nascut in 2009 si a beneficiat de CCC in baza prevederilor OUG 148/2005 care spune:

Art. 6.1.
(1) Persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 1 au dreptul la concediu fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului dupã primele 3 naşteri sau, dupã caz, dupã primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situaţiile prevãzute la art. 5 alin.(2).

(2) Durata concediului prevãzut la alin. (1) este de 3 luni şi se acordã integral, o singurã datã, fiecãruia dintre pãrinţii fireşti ai copilului sau, dupã caz, persoanelor prevãzute la art. 5 alin. (2), în perioada pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de 2 ani, respectiv a vârstei de 3 ani în cazul copilului cu handicap.
...

- Dar ea nu se incadreaza aici, ea si-a luat CFP in baza Codului muncii, fara sa fi nascut al patrulea copil, probabil pentru ca nu avea cine sa aiba grija de copil.

4. Asadar ea nu poate beneficia acum de CCC pentru al doilea copil deoarece nu indeplineste conditiile OUG 111/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani validunca validunca daca de la 1 martie 2012, beneficiaza si tata de concediu paternal pentru ingrijire copil pana la varsta de 2 ani,obligatoriu 1 luna., iar mama nu lucreaza, ... (vezi toată discuția)
Neclaritati oug 111/2010 CristinaM31 CristinaM31 In situatia in care am ales concediu fara plata pana la implinirea varstei de 2ani ai copilului (primul an am solicitat concediu pentru crestere si ingrijire ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului pentru tata JHONNY JHONNY Buna ziua! In acest moment , eu sunt MEDIATOR din februarie 2014 si urmeaza sa ma suspend pentru a putea beneficia de cocediu . Sotia urmeaza sa nasca la ... (vezi toată discuția)