avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Legea care prevede cã actele de stare civila vor fi ...
Discuție deschisă în Traduceri

Legea care prevede cã actele de stare civila vor fi recunoscute de alte state fãrã a fi necesarã apostila a fost promulgatã, urmeazã publicarea în M.O.

Legea care prevede ca actele de stare civila vor fi recunoscute de alte state fara a fi necesara apostila a fost promulgata de presedintele Romaniei, Traian Basescu, informeaza un comunicat de presa remis AvocatNet.ro.

Joi, Presedintele Romaniei a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru aderarea Romaniei la Conventia nr.16 a Comisiei Internationale de Stare Civila, referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civila, semnata la Viena la 8 septembrie 1976, transmite Administratia Prezidentiala.

Prin noul act normativ se va substitui procedura de traducere, legalizare, supralegalizare si apostilare a actelor de stare civila cu una simplificata si mult mai rapida.

Conform notei de fundamentare a legii elaborate de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), documentele romanesti de stare civila prezinta multiple elemente de similitudine cu extrasele multilingve de pe actele de stare civila, emise de autoritatile statelor parti la Conventia nr. 16. Astfel, aderarea Romaniei la Conventia nr.16 va facilita circulatia si recunoasterea documentelor de stare civila romanesti pe teritoriile statelor parti la Conventia nr.16, contribuind la eliminarea birocratiei si la reducerea falsurilor in actele de stare civila.

Articolul integral publicat de Avocatnet , proiectul de lege si textul Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internationale de Stare Civila pot fi consultate aici:
www.avocatnet.ro/content/art...

** În termen de 120 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Ministerul Administraţiei şi Internelor elaborează şi supune spre aprobare Guvernului, norme metodologice de punere în aplicare a prevederilor Convenţiei prevăzute la art. 1.
www.avocatnet.ro/UserFiles/a...
L.C.
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2012
Laura Ciobeica, moderator
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 15:13, 26 Aprilie 2012
Intrebarea mea este vor fii recunoscute de catre statul roman si casatoriile care au avut loc in alte state ?
Intradevar, si eu as dori sa va raspunda cineva care este in tema, ma intereseaza raspunsul
@jollyana
@tedyca


Cred ca faceti referire la necesitatea traducerii, legalizarii si apostilarii extraselor de pe actele de stare civila la momentul transcrierii in Romania. Daca asa stau lucrurile, in momentul ratificarii si intrarii in vigoare a legii de aderare la Conventia nr. 16, extrasele de pe actele civile (din Republica Moldova, de exemplu) nu mai au nevoie nici de traducere nici de Apostila pentru a fi transcrise.

Art. 8, 13 si 16 din Conventia nr.16 a Comisiei Internationale de Stare Civila referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civila, mentioneaza ca extrasele de pe actele de stare civila constatatoare ale nasterii, casatoriei sau ale decesului vor fi acceptate fara legalizare sau o formalitate echivalenta pe teritoriul fiecarui Stat parte la prezenta Conventie.

Statele care au aderat la aceasta Conventie sunt in numar de 19 printre care: Germania, Belgia, Spania, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Elvetia, Turcia, Slovenia, Macedonia, Bosnia, Polonia, Muntenegru si Republica Moldova; extrasele multilingve eliberate in conformitate cu normele internationale va produce efecte juridice, reciproc, pe teritoriul tuturor acestor state.

Pana la emiterea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Conventiei nr. 16 a Comisiei Internationale de Stare Civila va mai trece ceva timp si doar in baza acestora vom cunoaste pe deplin aplicabilitatea, procedura de emitere a extraselor multilingve, termenele si costurile eliberarii acestora, precum si organele competente pentru prestarea serviciului respectiv.

Puteti citi aici textul integral al Conventiei nr. 16 a Comisiei Internationale de Stare Civila:
www.avocatnet.ro/UserFiles/a...
L.C.




Ultima modificare: Joi, 26 Aprilie 2012
Laura Ciobeica, moderator
Update

Legea nr. 65/2012 pentru aderarea Romaniei la Conventia nr. 16 care prevede ca actele de stare civila vor fi recunoscute de alte state fara a fi necesara apostila a fost publicata in M.O. partea I, nr. 277, ieri, 26 aprilie 2012, urmand sa intre in vigoare la 120 de zile de la publicare, adica spre finalul lunii august.
Pana la intrarea in vigoare a legii, MAI va elabora si va supune spre aprobare Guvernului, normele de aplicare a prevederilor Conventiei nr. 16 a Comisiei Internationale de Stare Civila referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civila, semnata la Viena la 8 septembrie 1976.

Conform notei de fundamentare a legii elaborate de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), documentele romanesti de stare civila prezinta multiple elemente de similitudine cu extrasele multilingve de pe actele de stare civila, emise de autoritatile statelor parti la Conventia nr. 16. Astfel, aderarea Romaniei la Conventia nr.16 va facilita circulatia si recunoasterea documentelor de stare civila romanesti pe teritoriile statelor parti la Conventia nr.16, contribuind la eliminarea birocratiei si la reducerea falsurilor in actele de stare civila.

Potrivit Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, la care Romania a aderat prin Legea nr. 121/2005, apostila vizeaza un spectru larg de acte oficiale emise de autoritatile statale, inclusiv documentele de stare civila, in timp ce Conventia nr. 16 priveste doar extrasele multilingve de pe actele de stare civila.

Insa, conform MAI, Conventia nr.16 nu exclude aplicarea apostilei conform prevederilor Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, dar ofera posibilitatea eliberarii extraselor multilingve care produc efecte juridice pe teritoriul statului strain (domeniul teritorial al Conventiei), fara a necesita o procedura suplimentara de traducere si legalizare.

Continuarea articolului publicat de avocat net: www.avocatnet.ro/content/art...
L.C.

Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Aprilie 2012
Laura Ciobeica, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii utile despre conventia nr. 16 referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civila Laura Ciobeica Laura Ciobeica Dupa cum stim, Legea nr. 65/2012 pentru aderarea Romaniei la Conventia nr. 16 care prevede ca actele de stare civila vor fi recunoscute de alte state fara a fi ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere multilingv nagyflorina nagyflorina buna , ma intereseaza daca certificatul de nastere multilingv eliberat de autoritatile romane, trebuie tradus ? cei de aici din Germania imi cer sa il traduc , ... (vezi toată discuția)
Noutati referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civila în baza conventiei nr. 16 Laura Ciobeica Laura Ciobeica In baza prevederilor Legii nr. 65/2012 prin care Romania a aderat la Conventia nr. 16 in anul 2012, [u]Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice ... (vezi toată discuția)