Dupa cum stim, Legea nr. 65/2012 pentru aderarea Romaniei la Conventia nr. 16 care prevede ca actele de stare civila vor fi recunoscute de alte state fara a fi necesara apostila a fost publicata in M.O. partea I, nr. 277, in data de 26 aprilie 2012, urmand sa intre in vigoare la 120 de zile de la publicare, adica spre finalul lunii august.
Potrivit Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, la care Romania a aderat prin Legea nr. 121/2005, apostila vizeaza un spectru larg de acte oficiale emise de autoritatile statale, inclusiv documentele de stare civila, in timp ce
Conventia nr. 16 priveste doar extrasele multilingve de pe actele de stare civila.
Statele semnatare ale prezentei conventii, dorind sa imbunatateasca procedurile de eliberare a extraselor multilingve ale unor acte de stare civila, in special cand acestea sunt destinate utilizarii in strainatate, au convenit asupra celor ce urmeaza:
ARTICOLUL 1
Extrasele de pe actele de stare civila constatatoare ale nasterii, casatoriei sau ale decesului sunt intocmite, atunci cand o parte interesata o cere sau atunci cand utilizarea lor necesita o traducere, in conformitate cu formularele A, B si C, anexate la prezenta conventie. Fiecare stat contractant elibereaza aceste extrase in exclusivitate persoanelor cu drept de obtinere a copiilor conforme cu originalul.
ARTICOLUL 2
Extrasele sunt intocmite in baza datelor initiale si a mentiunilor operate ulterior pe acte.
ARTICOLUL 3
Fiecare stat contractant are posibilitatea sa completeze formularele anexate la prezenta conventie cu rubrici si simboluri care vor indica alte date sau mentiuni continute in act, cu conditia ca acest text sa fie in prealabil aprobat de Adunarea Generala a Comisiei Internationale de Stare Civila. Totodata, fiecare stat contractant are posibilitatea sa adauge o rubrica destinata unui numar de identificare.
ARTICOLUL 4
Toate inscrierile pe formulare sunt efectuate cu caractere latine de tipar; ele pot de asemenea sa fie inscrise cu caracterele limbii utilizate la intocmirea actului in temeiul caruia se elibereaza extrasul.
Continuarea articolului publicat de Avocatnet si anexa cu formatul si continutul formularelor se regasesc la urmatoarele linkuri:
www.avocatnet.ro/content/art...
www.avocatnet.ro/UserFiles/a...
L.C.