Am un minor de 4 ani vreau sa revin in tara si nu cred ca ma mai intorc curand in strainatate ,tatal minorului nu este roman dar la plecarea de aici imi va face procura pentru copil as vrea sa stiu daca in cazul in care nu ma intorc tatal copilului ma poate acuza de rapire sau altceva sau in cazul in care vine sa il ia pe minor din Romania poate sa il ia fara acordul meu?Mentionez minorul poarta si are cetatenia tatalui cu care sunt si casatorita .
Da, va poate acuza de rapire.
Nu ati inregistrat nasterea copilului in Romania ?
Copilul va veni in Romania ca cetatean grec, cu pasaport grecesc, nu puteti sa-l tineti aici prea mult fara sa-i faceti acte.
Ar trebui totusi sa rezolvati problema cu copilul in Grecia
Multumesc foarte mult pentru raspuns,din cate am inteles actele trebuiesc facute in Romania legalizat certificatul de nastere el are numai acte grecesti nasterea nu este inregistrata in Romania.As vrea sa stiu in cazul in care ar veni sa il ia din Romania ,ar putea face lucrul acesta fara acordul meu?Pot sa i fac transcriu actele copilului in Romania fara ca tatal sa fie prezent?
Pentru transcrierea certificatului (in cazul in care nu sunteti casatorita cu tatal copilului) aveti nevoie de:
- certificatul de nastere grecesc, apostilat in Grecia la un notar cu apostila de la Haga (e o stampila pe care nu toti notarii au dreptul sa o aplice), in original si copie
- certificatul va trebui tradus, legalizat si autentificat la un notar din Romania; il veti depune tot in original si copie
- actul dvs. de identitate in original si copie
- o declaratie notariala de stabilire a domiciliului copilului la domiciliul dvs.
In plus aveti nevoie de copie dupa certificatul de nastere al tatalui si dupa actul lui de identitate - nu cred ca se poate fara acestea din urma chiar daca nu sunteti casatoriti.
Eu in locul dvs. as suna la Starea Civila de la locul dvs. de domiciliu, unde va trebui sa depuneti cererea de transcriere (in mod sigur gasiti numarul de telefon pe net) si sa intrebati care sunt actele pe care trebuie sa le aduceti din Grecia pentru a face transcrierea, sa nu aveti surprize neplacute.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Certificat de nastere
saiadi
:(buna seara.copil nascut in grecia mama romanca tatal irakinos.necasatoriti.copilul recunoscut de catre tata.mentionez ca tatal a obtinut in grecia azil ... (vezi toată discuția)