avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... certificat de nastere pentru un copil nascut in Grecia
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

certificat de nastere pentru un copil nascut in Grecia

Sunt casatorita in Grecia, si am un copil minor de 1 an jumate, caruia sotul meu nu vrea sa-i faca certificat de nastere romanesc. Am inteles ca o pot face cu ajutorul unui avocat.. Ma poate ajuta cineva? si cat m-ar costa ? Multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 16:17, 13 Martie 2012
Nu aveti nevoie de avocat. Solicitati eliberarea certificatului la ambasada sau consulatul Romaniei din Grecia, ce aveti dvs. mai aproape. Aveti nevoie de certificatul grecesc, apostilat,in original si copie, certificatul tradus si legalizat in original si copie si actul dvs. de identitate. De casatorit unde v-ati casatorit in Grecia sau in Romania?Daca v-ati casatorit in Grecia aveti si certificat romanesc? Daca nu aveti este necesar ca mai intai sau concomitent sa solicitati si transcrierea certificatului de casatorie. Nu va costa decat banii pentru traduceri. Taxa la consulat sau ambasada nu cred ca este prea mare. Poate ca veniti la vara in vacanta in Romania si solicitati transcrierea atunci.
Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2012
Justitiarul71, utilizator
In situatia descrisa este mai complicata transcrierea in Romania decat inscrierea certificatului in Grecia, la consulat sau ambasada :(

Explicati-i ca oricum copilul are si cetatenie romana, pentru ca dvs. sunteti romanca, degeaba se opune inregistrarii / transcrierii.

Daca ati putea merge in Grecia la ambasada, pentru inscriere ati avea nevoie de:
- actul de nastere elen, in original, cu Apostila Conventiei de la Haga;
- traducerea, in limba romana, a actului de nastere elen, efectuata la Ministerul Afacerilor Externe (Str. Arionos 10, Monastiraki : Tel. 210-3285721; 210-3285722; 210-3285712);
- certificatul dvs de nastere
- certificatul de casatorie romanesc;
- pasapoartele parintilor si cartile de identitate;
- declaratie pe proprie raspundere privind neefectuarea unei transcrieri anterioare a actului respectiv;
- cerere tip pentru inregistrarea certificatului de nastere;
- certificatul de nastere al parintelui cetatean strain, tradus in limba romana;
TAXA consulara pentru inscrierea certificatelor de nastere eliberate de autoritatile straine, in termen de pana la 6 luni este de 110 euro, iar peste 6 luni taxa este de 155 euro.

[ link extern ]

Daca nu ati inscris la ambasada (sau transcris in Romania) certificatul de casatorie, cred ca este nevoie sa faceti asta mai intai.

Ar fi bine sa sunati la Sectia Consulara, sunt sursa cea mai completa de informatii:
[ link extern ]
Eu acum sunt in Romania, sunt casatorita in Grecia, nu am declarat actele la ambasada, mentionez ca noi ne-am despartit, si copilul e la mine, nu am bagat divort, iar el nu vrea sub nici-o forma sa facem certificatul romanesc.

Daca nu aveti originalele certificatului de casatorie si al celui de nastere al copilului (apostilate), un act de identitate al sotului si certificatul dumnealui de nastere, nu cred ca veti putea face nimic.

Insa este doar o parere personala, cel mai bine mergeti la Starea Civila de la locul dvs. de domiciliu si cereti acolo indrumare.

Mi-a spus o data o avocata ca ma poate ajuta , dar nu mai tin minte cum o chema. Am certificatul original al fetei, si pasaportul sotului. El nu are certificatul de nastere scos. Eu nu apar casatorita, in certificatul fetei de nastere scrie numele lui, normal si la mine numele meu pentru ca nu am schimbat numele dupa casatorie. Casatoria a fost in Grecia, cum am mai spus...si acolo sotiile nu iau numele sotilor.

Alte discuții în legătură

Casatoria intre un cetatean roman si unu cetatean grec ce acte sunt necesare si care este valabilitatea acestor acte? sylvye sylvye Buna seara! Va rog frumos sa ma ajutati daca puteti sa imi explicati ce acte sunt necesare pentru casatoria intre un cetatean roman si unul grec? Casatoria ... (vezi toată discuția)
Eliberare certificat nastere... mama purtatoare sc_marian sc_marian Buna ziua, supun atentiei d-stra urmatoarea situatie. Suntem o familie de romani rezidenti in Grecia, care pentru visul de a avea un copil a trebuit sa ... (vezi toată discuția)
Necasatorita,poate sa imi ia copilul anaroxana anaroxana buna tuturor! as dorii mult sa imi spune-ti,daca puteti ,sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac.sunt romanca si locuiesc in grecia de 7 ani.locuiesc cu un grec ... (vezi toată discuția)