avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... necasatorita,poate sa imi ia copilul
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

necasatorita,poate sa imi ia copilul

buna tuturor! as dorii mult sa imi spune-ti,daca puteti ,sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac.sunt romanca si locuiesc in grecia de 7 ani.locuiesc cu un grec ,suntem de 5 ani impreuna si avem un copil de 2 ani.nu suntem casatoriti ,locuiesc in casa lui si muncesc intr-un mini-market care e al lui.pina sa raman insarcinata lucram,aveam munca mea,dar dupa nastere am decis sa lucram impreuna,in mini-market.situatia in care ma aflu acum e ca relatia noastra nu mai merge si in curind voi fii nevoita sa plec din casa.inainte de nastere am mers la un notariat si am semnat un "contract"nu stiu cum sa ii zic,prin care el recunoaste copilul si eu sunt deacord,recunosc ca el este tatal copilului.cu aceasta hartie am putut scoate fata din spital si cu actele noastre(buletine).aici cind copilul iesa din spital nu i se da numele ,ca in romania ci dupa botez.printr-o discutie pe care am avut-o mi-a zis ca pina in iulie mai stam impreuna,ca atunci e botezul si dupa aceea fiecare de drumul lui.daca botezam copilul si o sa aiba numele lui,o sa mi-o poata lua?sau e mai bine ca eu sa botez fata si sa ii dau numele meu?momentam fata e doar recunoscuta de el ,nu suntem casatoriti,ce ar trebui sa fac?mi-e frica ca dupa botez fata o sa aiba si numele lui si o sa mi-o poata lua.muncesc si locuiesc cu el si dupa botez m-ar putea da afara oricind.va multumesc si va rog sa ma ajutati!
Mi se pare extrem de complicat cazul dvs., incerc sa raspund macar partial iar pe parcurs poate ne spuneti mai multe si gasim niste raspunsuri.

Va spun prima data ce trebuia sa faceti: sa inscrieti certificatul de nastere la ambasada / consulatul Romaniei, copilul este si cetatean roman pentru ca dvs. sunteti romanca.

Acte necesare pentru inregistrarea certificatelor de nastere:
- actul de nastere elen, in original, cu Apostila Conventiei de la Haga;
- traducerea, in limba romana, a actului de nastere elen, efectuata la Ministerul Afacerilor Externe ( Str. Arionos 10, Monastiraki : Tel. ; 210-3285721 ; 210-3285722 ; 210-3285712).
- certificatele de nastere ale parintilor - al tatalui copilului va trebui tradus in limba romana;
- actele dvs. de identitate (ale parintilor);
- declaratie pe proprie raspundere privind neefectuarea unei transcrieri anterioare a actului respectiv;
- cerere tip pentru inregistrarea certificatului de nastere.


Dar scrieti:
aici cind copilul iesa din spital nu i se da numele, ca in romania ci dupa botez

E prima oara cand aud asta; ati scris ca acum copilul are 2 ani, cum este posibil ca dupa botez sa i se schimbe numele din certificatul de nastere?
Sau aveti doar certificatul constatator al nasterii (cel primit de la spital cand v-ati externat, dupa ce ati nascut) si nu ati fost la autoritatile competente din Grecia (cum este Starea civila de la noi) sa ii faceti certificatul de nastere?
va multumesc ca mi-a-ti ascultat problema mea.sa va spun mai multe detalii poate asa ma puteti ajuta.in grecia,cind un copil se naste i se da de la spital un act care se numeste "extragere provizorie de certificat de nastere"..aici copii se boteaza de obicei dupa 6 luni.pina cind copilul este botezat ,daca e fata i se zice "beba" si daca e baiat i se zice "bebis".cind copilul e botezat,de la biserica ni se da un act in care i se scrie numele ,deabia atunci copilul are nume si cu aceasta hartie de botez mergi,cum e in romania,starea civila,si i se face certificat de nastere.de aceea eu nu stiu ce sa fac?!mi-e frica sa ca o sa facem botezul si atunci fata o sa aiba numele lui pe certificat si o sa fie foarte usor pt el ca sa imi i-a copilul..pt ca momentan ,cum v-am zis locuinta si munca nu am .ideea este, asa cum m-am gindit,pt ca despre acte si legi nu stiu destule,sa plec ,sa-l pasaresc si sa duc fata, sa o botez si atunci o sa aiba numele meu de familie si poate asa nu o sa poata sa imi i-a copilul.
Trebuie sa faceti botezul daca numai asa elibereaza autoritatile elene certificatul de nastere – nu aveti cum sa va impotriviti insa asta nu reduce cu nimic drepturile dvs. ca mama.

Ideea de a pleca cu copilul si de a o boteza doar dvs. nu cred ca este buna, ma indoiesc ca veti putea face asta atata timp cat si tatal este trecut pe certificatul constatator al nasterii (cel primit de la spital).
Ca sa nu mai spun ca puteti intra in alte necazuri cu autoritatile.

Pregatiti o discutie cu tatal in care sa ii explicati ca dupa botez trebuie sa mergeti cu certificatul de nastere la ambasada/consulatul Romaniei si sa il inscrieti in registrele de stare civila romanesti. Sa speram ca veti avea succes si va accepta, pentru ca aveti nevoie de copii dupa actele dumnealui (v-am scris mai sus ce va trebuie ca sa inscrieti certificatul).

O sa aveti nevoie de bani pentru inscriere, luati si acest aspect in considerare.

Daca sunteti convinsa ca vrea sa va indeparteze din casa incepeti sa va ganditi ce veti face daca se va intampla asta – un loc de munca acolo, revenirea in Romania... nu pot sa spun eu, insa stiu ca intotdeauna gasim solutii cand suntem fortati de intamplarile din viata noastra.
Un lucru este insa cert: orice ar face, nu poate anula faptul ca dvs. sunteti mama copilului si ca acel copil este si cetatean roman.

In faza asta e greu sa va dam sfaturi concrete, singurul care isi are rostul este acela de a-l convinge sa fie de acord cu inscrierea certificatului de nastere la ambasada/consulat, eventual in schimbul acceptului dvs. de a boteza fetita.
Ma gandesc daca n-ar fi bine sa ii cereti de pe acum copii dupa certificatul lui de nastere (trebuie tradus, cred ca se poate tot la ambasada) si dupa actul de identitate. Daca tot v-a dat un termen de plecare ar trebui si dvs. sa puneti niste conditii - aveti un copil impreuna, n-o fi chiar atat de simplu sa va mute ca pe o mobila din casa in strada.

Nu va sfatuiesc sa va certati, sper ca nu asta se intelege pentru ca nu v-ar fi de niciun folos, dimpotriva: aveti nevoie de calm si fermitate pentru a va impune. Nu dand din picioare il veti convinge sa faca asa cum vreti dvs.

Daca reusiti inscrierea certificatului, mai departe va asteapta lupta pentru custodia copilului – insa nu va ganditi de pe acum la asta. Concentrati-va pe ce veti face din iulie incolo, veti avea nevoie de bani si trebuie ca pana atunci sa gasiti o solutie in privinta locuintei si a serviciului. Va fi greu sa luptati daca va ganditi la toate in acelasi moment, luati-le in ordine.

Acum aveti de rezolvat problema certificatului de nastere romanesc, a locuintei si a sursei de venit.
Mai departe va ganditi dupa ce le rezolvati pe acestea.
multumesc inca o data pt timpul acordat cazului meu.situatia mea ,e dificila din ce punct de vedere..daca ar fi dupa mine as pleca si maine,ti-am zis.casa nu e o problema se poate rezolva,am o familie de romani ,care sunt ca rude pt mine si am ajutor de la ei.gasesc o casa ,o inchiriez pe nume meu ,sa dovedesc ca am domiciuliu stabil si cu munca se poate si asta.iar cit de actele lui pt a putea sa le folosesc la ambasada nu e o problema.nici nu trebuie sa le cer as putea sa le i-au singura.mi-ai zis ca daca as pleca as putea avea probleme cu autoritatiile.e adevarat si asta ,dar daca eu inainte de a parasi domiciuliu as merge la politie sa dau o declaratie precum nu mai pot locui cu el,avem probleme de comunicare si certurile pot afecta linistea copilului,etc.. asta nu m-ar ajuta ??ca sa nu rezulte parasire de domiciliu!o intrebare,nu chiar "inteligenta": la ce mi-ar folosi,momentan,inscrierea in registele de stare civila romana? sa inteleg ca daca inscriu copilul in registrele starii civile romanesti,el binenteles v-a debeficia si de cetatenie si de protectia statului roman sau nu are nici o legatura,dar sa fie inregistrat in registrul starii civile romanesti ,ca o evidenta?!certuri sincer nu exista pt ca nu vb deloc,doar daca e vb de copil sau la munca ,dar nici atunci. tacerea lui e infricosatoare,pt ca sunt sigura ,ca il cunosc,gindeste...isi "tatoneaza"terenul,ca sa zic asa..iar eu am simtit asta si de asta doresc sa fiu cu un pas inaintea lui,pt ca nu pot accepta ideea sa nu am fata. va multumesc!
dar daca eu inainte de a parasi domiciuliu as merge la politie sa dau o declaratie precum nu mai pot locui cu el,avem probleme de comunicare si certurile pot afecta linistea copilului,etc.. asta nu m-ar ajuta ??

In opinia mea la politie puteti merge doar daca efectiv va da afara din casa si va impiedica sa luati legatura cu copilul. Nu cred ca ati fi luata in seama cu motivatiile de mai sus, problemele acestea se rezolva in instanta.
Eu nu cred ca ar trebui sa plecati pur si simplu pentru ca vi s-a dat un termen, ar fi foarte greu de demonstrat ca nu v-ati parasit copilul.

sa inteleg ca daca inscriu copilul in registrele starii civile romanesti, el binenteles v-a beneficia si de cetatenie si de protectia statului roman

Exact.

V-ar fi de mare ajutor daca ati gasi un avocat acolo care sa va sfatuiasca si sa va indrume in aceasta perioada...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere pentru un copil nascut in grecia ioannoula ioannoula Sunt casatorita in Grecia, si am un copil minor de 1 an jumate, caruia sotul meu nu vrea sa-i faca certificat de nastere romanesc. Am inteles ca o pot face cu ... (vezi toată discuția)
Casatorie religioasa in afara tarii, recunoastere in romania aim29 aim29 Buna ziua, As vrea sa stiu daca certificatul de cununie eliberat de Parohia din Grecia unde am avut ceremonia de cununie trebuie tradus si inregistrat pe ... (vezi toată discuția)
Eliberare certificat nastere... mama purtatoare sc_marian sc_marian Buna ziua, supun atentiei d-stra urmatoarea situatie. Suntem o familie de romani rezidenti in Grecia, care pentru visul de a avea un copil a trebuit sa ... (vezi toată discuția)