Buna ziua,
As vrea sa stiu daca certificatul de cununie eliberat de Parohia din Grecia unde am avut ceremonia de cununie trebuie tradus si inregistrat pe teritoriul Romaniei (lege, proces, procedura?) sau este recunoscut asa cum este el?
Multumesc.
Nu, nu este recunoscut. Adica nu va foloseste la obtinerea certificatului de casatorie romanesc, aveti nevoie de un certificat emis de primarie.
Am inteles de undeva (nu mai stiu de unde, imi pare rau ca nu-mi amintesc) sa obtineti de la primarie un certificat de casatorie elen pe baza certificatului de cununie. Se platesc niste taxe, trebuie traduse actele de stare civila in elena etc. dar primiti un certificat care va foloseste.
Daca este posibil, acel certificat trebuie apostilat si apoi tradus pentru transcrierea in registrele romanesti.
Va multumesc. Aveti idee daca certificatul de cununie trebuie cumva inregistrat in evidentele Bisericii Ortodoxe Romane? Sau este valabil asa cum este el? Intreb pt momentul in care vom fi nasi in Romania. De asemenea este necesar certificatul de casatorie la primarie pt a cununa la biserica? Poate ar trebui sa ma adresez bisericii?
Ares-3 va raspuns deja la intrebarea dvs. si anume ca acest certificat de cununie religioasa nu este valabil in Romania. Dvs. trebuie sa obtineti un certificat de casatorie de la primaria din Grecia, pe care sa-l transcrieti sau sa-l inscrieti la ambasada, dupa care puteti afirma si in fata bisericii ca aveti statut de persoana casatorita. In Romania este interzisa oficierea religioasa a unei casatorii fara a avea mai intai certificatul de casatorie de la autoritati respectiv primarie. Cand veti cununa la biserica va trebui sa-i dati preotului certificatul dvs. de casatorie nicidecum cel de cununie religioasa.