avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... s-a prescris datoria?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

s-a prescris datoria?

Buna seara,

in anul 2003 sora mea a luat un credit de la o banca,credit pentru nevoi personale.in anul 2004 din motive medicale s*a pensionat pe caz de boala si nu a mai putut plati rata.anul trecut au inceput sa o sune de la o firma de recuperare a datoriilor,sa plateasca acea datorie,ii trimit mesaje si o agaseaza la telefon,cu super reduceri prin sms,plata in rate si alte tertipuri de ale lor.ultima data a platit in august 2004.nu s-a prescris acea datorie.suma care era restanta era de 500 ron,acum i se spune ca are 10000 de ron.eu stiu ca normal era prescrisa ,dar va rog sa-mi confirmati sau infirmati acest lucru.
va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: palcristina , utilizator 20:01, 23 Aprilie 2012
Daca au trecut trei ani de la ultima punere in intarziere, adica de la data ultimei plati sau de la data aducerii la cunostinta despre datorie prin notificare trimisa cu confirmare de primire, atunci s-a prescris. Daca au solicitat executarea silita, atunci faceti o contestatie la executare motivata de prescrierea acestei datorii, firma recuperatoare avand obligatia sa faca dovada notificarii inlauntru termenului de prescriptie.
au trecut 3 ani.iar firma nu poate dovedi prin confirmare de primire ca a fost notificata.pentru ca acest lucru nu s-a intamplat.au inceput pur si simplu sa o agaseze acum un an cu telefoanele dar fara a semna nimic.ei se justifica cu inregistrarile telefonice.cum ca discutia este inregistrata si va fi folosita in instanta.de unde pot sti daca a fost initiata procedura de executare silita,deoarece nu a primit nimic acasa?
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2012
palcristina, utilizator
Daca s-a depus cerere pt incuviintare de executare silita si daca s-a admis , afla de pe portalul instantei ( portal.just.ro), cauta dupa judecatoria de domiciliu si nume. Oricum, daca e cazul de executare, va primi somatie acasa de la executor si va avea timp de 15 zile sa depuna contestatie la executare.
Nu cred ca va fi cazul de executare, dreptul lor fiind prescris.. dar isi incearca si ei norocul sacaind persoana
Nu platiti deocamdata nimic si solicitati firmei sa va remita situatia platilor si modalitatea de calcul a penalitatilor. Daca platiti chiar si o mica parte sau ajungeti la o intelegere, atunci inseamna ca recunoasteti datoria si va pot obliga la intreaga plata prin intermediul instantei de judecata. Daca va mai suna si va ameninta cu executarea, atunci faceti un raspuns scris in care sa precizati ca suma solicitata este nedatorata si o contestati. Este o suma exagerata raportat la valoarea restantei (500 lei), restanta pe care o puteti plati dar cu precizarea expresa ca contestati suma privind penalitatile. Cat priveste prescriptia, ar trebui sa precizati perioada creditului, grafic rate etc. pentru a se putea determina daca datoria este prescrisa. Succes!
palcristina a scris:

ei se justifica cu inregistrarile telefonice.cum ca discutia este inregistrata si va fi folosita in instanta.de unde pot sti daca a fost initiata procedura de executare silita,deoarece nu a primit nimic acasa?


din ce va spun ei, cum ca discutia ar fi "inregistrata", se intelege ca n-au ce, n-au cum sa "execute silit".:))

nu sunt de bagat in seama... poate decat cu o plangere la politie, sa justifice alora (de la politie) suma aia de o tot pretind... daca le spuneti asta, recuperatorilor, sunt convins ca nu va mai suna in viata lor.

Alte discuții în legătură

Datorii mai vechi de 10 ani la firme de recupeare! Danissia Danissia Am avut se pare doua restante de plata la un card de credit si la un credit. Am achitat creditele insa se pare ca m.au scos restanta cu inca o rata sume care ... (vezi toată discuția)
Probleme mari..... cs cs :(( in primul rand buna ziua!Va rog frumos sa ma ajutati in legatura cu o mare problema pe care o am cu cei de la eos ksi.Acum 5 ani am facut un credit la bcr ... (vezi toată discuția)