avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de risc maternal

Buna ziua,as dori o solutie pentru un conflict de munca , angajatorul refuza sa semneze documentatia eliberata de medicul specialist in vederea aprobarii concediului de risc maternal,aceasta fiind vizata si de catre un cabinet privat de medicina muncii am apelat la un cabinet privat deoarece nu stiu cu cine are firma un contract incheiat.Acum doua saptamani am instiintat angajatorul ca sunt insarcinata in 11 sptm,am facut acest lucru in scris ,am dus si adeverinta de la medicul de familie,insa nu am primit nici un raspuns in vederea imbunatatirii conditiilor de lucru,mentionez ca am lucrat in ture de 24cu 24 din momentul in care am anuntat ca sunt insarcinata,una din colege fiind in concediu.Au fost foarte revoltati ca am solicitat concediu de risc maternal,au trecut la amenintari ca ma vor verifica considerand ca au acest drept,ca o sa ma filmeze daca parasesc domiciliul si nenumarate injurii unele facand referire la starea de graviditate,am apelat la medicul de la medicina muncii sa vina sa poarte o discutie cu angajatorul dar lucrurile nu s-au schimbat nici dupa plecarea acestuia.Dupa o tura de 24 din care am dormit doar 4 ore si am fost tinuta intr-un stres continuu dimineata nu m-am simtit bine si am chemat salvarea.Acum sunt internata si nu stiu cum sa procedez.Sa-mi iau concediu medical sau sa solicit angajatorului sa-mi elibereze adeverinta semnata( cea pentru concediul de risc) pentru a merge mai departe cu ea la medicul de familie.
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 18:23, 26 Aprilie 2012
Angajatorul este obligat sa evalueze anual locurile de munca impreuna cu medicul de medicina muncii, conform OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca. Ati instiintat angajatorul, ati depus documentele care fac dovada situatiei dvs, angajatorul trebuie sa anunte in termen de 10 zile de la data instiintarii medicul de medicina munci si ITM ca sunteti insarcinata. Daca locul de munca prezinta riscuri pentru sanatatea dvs., angajatorul este obligat - art.9 din ordonanta, sa modifice conditiile de munca, program, sau sa va ofere un alt loc de munca. In caz contrar, angajatorul risca o amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei, ITM prin inspectorii de munca aplica sanctiunea. Puteti sa va adresati cu o sesizare ITM .
Ultima modificare: Luni, 23 Aprilie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Faceti urgent o sesizare la ITM pentru ca angajatorul nu repecta prevederile OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.
Va multumesc mult,sugestia dumneavoastra mi-a fost de mare ajutor,a fost indeajuns sa pun problema ca voi apela la ITM si lucrurile s-au schimbat radical.Nu am mers mai departe chiar nu vreau sa fac rau nimanui desi ar fi meritat.
Va rog sa ma sfatuiti in privinta urmatorului aspect.Pe data de 20.dimineata am fost internata,documentatia pentru concediu de risc trebuia aprobata de angajator incepand cu data de 23.Externarea sa facut in data de 23 si nu am mai solicitat concediu medical pentru a nu se suprapune cu cel de risc maternal si nu mi-am luat nici pentru zilele cat am stat in spital#-o.Concediul de risc a fost semnat de angajator,dar acum am fost instiintata ca sunt trecuta nemotivat pentru ZILELE DE SAMBATA SI DUMINICA. In ce masura pot afecta asazisele nemotivate mentionez ca i-am dus biletul de externare din spital.
Va multumesc.
1. - Trebuia sa va luati certificat medical pentru perioada cat ati fost in spital.
- Chiar daca se suprapunea cu concediul de risc maternal nu puteau fi platite amandoua ci numai unul din ele.

2. De ce sa fiti pontata nemotivat sambata si duminica? Nu sunt zile nelucratoare si la dvs.?

3. Pastrati biletul de iesire din spital pentru justificarea absentei de la serviciu.

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal student88 student88 Buna ziua, ce pot face in cazul in care angajatorul refuza sa semneze informarea cu privire la protectia maternitatii la locul de munca, adica demararea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sotia este insarcinata in 5 luni jumatate. din cauza ... Costi111 Costi111 Buna ziua, Sotia este insarcinata in 5 luni jumatate. Din cauza unor probleme a primit de la medicul specialist (ginecolog) scrisoare medicala cu ... (vezi toată discuția)
Sarcina cu risc și medicina muncii Madalina Prise Madalina Prise Buna ziua! In cat timp este obligat angajatorul să anunțe medicina muncii că eu sunt însărcinată? Și dacă am o sarcina cu un risc foarte mare de a ... (vezi toată discuția)