avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... putin ajutor din partea unor cunoscatori,va rog:)?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

putin ajutor din partea unor cunoscatori,va rog:)?

În cadrul unui proces reclamanta T.G introduce o acţiune în stabilirea paternităţii în cotradictoriu cu pretinsul tată P.V.. Drept urmare, instanţa fixează termenul de judecată, conform art. 114¹ C.proc.civ., dispunând să se comunice pârâtului P.V. citaţia şi copie de pe acţiune. Agentul procedural, în îndeplinirea sarcinilor legale, merge la domiciliul destinatarului pe care nu îl găseşte, lăsând soţiei pârâtului cererea de chemare în judecată şi înscrisurile doveditoare anexate, conform art. 92 C.proc.civ.. Ca o consecinţă a acestui fapt, soţia pârâtului intentează proces de divorţ, în urma căruia obţine custodia copiilor pe care îi are împreună cu P.V., pentru culpa exclusivă a soţului.
Având în vedere situaţia de fapt creată, P.V. dă în judecată statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, considerând că i-au fost lezate drepturile prin practica instanţei de judecată de a transmite actele de procedură la vedere, neanvelopate, acestea nefiind protejate de privirile celor neavizaţi. Astfel, reclamantul P.V. doreşte să obţină repararea prejudiciului ce i-a fost cauzat, acuzând conduita juridică culpabilă a instanţei.
În cadrul procesului, P.V ridică excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor referitoare la regulile de citare şi de comunicare a actelor de procedură, respectiv art. 92 alin. (3) din Codul de procedură civilă, susţinând că aceste prevederi sunt contrare prevederilor constituţionale referitoare la dreptul la viată intimă, familială şi privată, precum şi prevederilor referitoare la secretul corespondenţei .


1)In aceasta speta,Ministerul Finantelor Publice are calitate procesuala?Nu trebuia invinuit agentul procedural/instanta de judecata ?
2)Motivul pentru care statul este dat in judecata statul,respectiv divortul,este unul pertinent?Poate fi considerat intr-adevar un prejudiciu in cazul de fata?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: RuxandraR , utilizator 00:13, 22 Aprilie 2012
Daca statul este dat in judecata, da, este reprezentat prin Min. Finantelor publice.
Agentul procedural si instanta in niciun caz nu pot fi actionati in judecata , intrucat acestia doar au respectat legea procedurala.Cata vreme legea prevede modul in care va proceda agentul insarcinat cu inmanarea citatiilor , agentul este obligat sa respecte procedura si nu poate fi invinuit.
Exceptia de neconstitutionalitate ar putea fi o idee buna, findca, intr-adevar, nu doar ca citatiile sunt inmanate altor persoane , care poate n-ar trebui sa afle lucrurile pentru care destinatarul citatiei este chemat in judecata , insa chiar si atunci cand sunt lasate in cutia postala , ele pot fi citite de oricine .
Se pare ca una dintre motivatiile pentru care citatiile vin fara plic, ar fi aceea ca cei citati sa nu poata invoca si sa nu se poata prevala de motivul ca ar fi primit un plic gol , fara sa contina citatia , si pe aceasta cale sa invoce lipsa citarii.
Revenind, parerea mea este ca Statul nu poate fi tras la raspundere.Poate ca legea ar trebui modificata pentru a se respecta mai mult drepturile cetatenilor si anumite lucruri din viata lor privata sa ramana confidentiale, asa cum ar fi firesc....
Va multumesc!Eu ,ca reprezentant din partea Ministerului Finantelor,de ce m-as putea lega in apararea mea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune atomiviorel2_BT atomiviorel2_BT Este legal partajul judiciar la care au participat doar doi moștenitori, ceilalți nefiind citați la dezbaterea succesorala? Cai de atac. (vezi toată discuția)
Citarea prin poștă: partea citată trebuie să semneze de primire? tiberiussly tiberiussly Doresc să știu dacă citarea unei părți prin poștă presupune ca acea parte să semneze de primire poștașului. (vezi toată discuția)
Confidentialitate s.stefan s.stefan Buna ziua, Titlul executoriu are caracter secret sau poate fi inmanat oricui de exemplu unei matuse? Va multumesc. (vezi toată discuția)