avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Mai pot intra in concediu prenatal?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Mai pot intra in concediu prenatal?

Buna ziua. Sunt angajata la o firma din data de 04.02.2011,acum sunt insarcinata in 28 de saptamani iar din luna februarie sunt acasa fara salariu. Seful meu mi-a spus ca nu-mi va incheia contractul de munca pentru a putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului insa astazi in momentul cand am sunat sa anunt ca de luna viitoare o sa intru in concediu prenatal mi s-a spus ca sunt in concediu fara plata. Intrebarile mele sunt : mai pot intra in concediu prenatal si mai pot primi indemnizatia de crestere a copilului? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:37, 22 Aprilie 2012
1. In concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) puteti intra deoarece pentru asta trebui sa aveti cel puti o luna ;lucrata in ultimele 6 luni.

2. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii sa aveti venituri din salarii, din activitati idependente sau agricole sau perioadae asimilate acestora (somaj indemnizat, concediu medical, concediu de maternitate etc.).

3. Perioadele de concediu fara plata nu constituie perioade care sa va permita sa beneficiati de CCC decat daca va incadtrati in ce spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

Puteti intra in concediu prenatal. Aveti insa probleme la realizarea de venituri impozabile pe 12 luni anterioarei datei nasterii. Daca in lunile febr., martie si aprilie ati fost in concediu fara plata, deci nu ati realizat venituri impozabile, nu beneficiati de CCC deoarece nu indepliniti conditia la care am facut referire.
Credeti ca as mai putea avea vreo sansa pentru a putea primi indemnizatia de crestere a copilului ,as putea sa mai fac ceva ? Multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
Ar fi un contract individual de munca retroactiv dar e greu da gasit un angajator care sa fie de acord sa plateasca amenzile respective la ITM si sa faca apoi state suplimentare si declaratii rectificative pe acele luni.
Are vreo importanta daca va spun ca in luna februarie toti angajatii au fost bagati in concediu fara plata si firma nu are activitate momentan?Colegilor mei li s-au incheiat contractele de munca. Multumesc.

Alte discuții în legătură

Prenatal laura2014 laura2014 buna seara!am si eu intrebare:sunt insarcinata in 7luni pe data de 12septembrie2013 ar trebui sa nasc,Pe cartea de munca am intrerupere o luna de la ... (vezi toată discuția)
Despre indemnizatie ccc simonaoti simonaoti Buna ziua, mam angajat in 27 septembrie 2011 in 7 iunie am nascut ,la 37 de saptamani la alea 12 luni pt indemnizatie se pune si concediu prenatal si posnatal ... (vezi toată discuția)
Ccc in timpul studiilor vanne vanne De doi ani sunt in concediu fara salar pentru studii. Momentan as vrea sa raman insarcinata dar mi/e frica de o sarcina cu probleme. Daca in luna septembrie ma ... (vezi toată discuția)