avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... impacarea partilor-vatamare corporala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

impacarea partilor-vatamare corporala

Buna ziua!
As vrea sa stiu cum trebuie sa procedez in cazul impacarii cu partea vatamata?
Mentionez ca partea vatamata nu a depus o plangere la politie.
Cum procedez ca impacarea sa fie legala?
Trebuie sa fie de fata toti cei implicati? El este inca in spital iar din partea noastra este posibil ca in ziua impacarii celalalt implicat sa nu fie in localitate!
Va multumesc!
Numai partea vatamata poate sa isi retraga plangerea .Daca nu a depus plangere in termen de 2 luni de la incident orice plangere ce se va depune va fi tardiva .Aceasta in cazul in care partea vatamata are sub 60 zile ingrijiri medicale. Daca va avea nevoie de mai multe zile poate depune plangere si dupa.Ambele parti trebuie sa mearga la politie sa declare ca s-au impacat pentru a se lua act .
cazacuioana a scris:

Ambele parti trebuie sa mearga la politie sa declare ca s-au impacat pentru a se lua act .

Sa inteleg ca trebuie sa mergem la politie, el sa faca plangere impotriva noastra dupa care sa facem actul de impacare?
Poate fi vorba si de o amenda din partea politiei daca ne impacam?
Potrivit dispoziţiilor art. 132 din Codul penal, "împăcarea părţilor în cazurile prevăzute de lege înlătură răspunderea penală şi stinge şi acţiunea civilă".

Pe de altă parte, prin art. 10 alin. 1 lit. h) din Codul de procedură penală se prevede că acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar dacă a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă a fost retrasă plângerea prealabilă ori dacă părţile s-au împăcat.

Din textele de lege menţionate rezultă, deci, că împăcarea părţilor, pe lângă faptul că înlătură răspunderea penală, stinge şi acţiunea civilă exercitată în cadrul procesului penal, care constituie un accesoriu al celei penale.

Spre deosebire de retragerea plângerii prealabile, care este un act unilateral de voinţă, împăcarea părţilor constituie un act bilateral, implicând în mod necesar acordul de voinţă al persoanei vătămate şi al inculpatului.

În această privinţă, este de observat că împăcarea are caracter personal şi trebuie să fie definitivă.

De aceea, ea nu poate fi echivocă, fiind necesar să conţină în mod clar acordul de voinţă al persoanelor care s-au hotărât să se împace.

Ca urmare, spre deosebire de cazul plângerii prealabile, unde retragerea operează in rem şi produce efecte faţă de toţi participanţii, împăcarea operează in personam, înlăturând răspunderea penală numai cu privire la inculpatul cu care persoana vătămată s-a împăcat.
Avand in vedere ca este vorba de o infractiune pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la plangerea prealabila a partii vatamate , iar impacarea partilor impiedica raspunderea penala si stinge si actiunea civila,faceti o cerere catre Comandantul sectiei de Politie,in temeiul art.132c.p.in care sa-i faceti cunoscut faptul ca v-ati impacat si sa-i solicitati dupa caz: neinceperea urmaririi penale potrivit art.228 alin.4,art.10 lit.h c.pr.p. daca urmarirea penala nu a fost inceputa sau incetarea urmaririi penale,potrivit art.11pct.1 lit.c,raportat la art.10 lit.h. c.pr.p.cand in cauza a fost dispusa inceperea urmaririi penale.
Ultima modificare: Luni, 23 Aprilie 2012
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere plangere penala CeckPointCharlie CeckPointCharlie Buna ziua. Intrebarea mea pentru cunoscatorii si practicienii de dr penal este urmatoarea (o intrebare dintr-un test grila): in cazul retragerii plangerii ... (vezi toată discuția)
Impacarea dintre partea vatamata si faptuitor sau retragerea plangerii prealabile in conditiile noii legislatii penale vldstf vldstf impacarea sau retragerea plangerii prealabile este conditionata de dobandirea obligatorie a calitatii de suspect sau inculpat? din ce am citit se poate face in ... (vezi toată discuția)
Am nevoie urgent de ajutor cocoxxl cocoxxl Am un caz cu un prieten care a fost acuzat de viol.Persoana vatamata i-a cerut o suma de bani pentru a renunta la plangere,bani pe care acesta nu a fost ... (vezi toată discuția)