avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Retragere plangere penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Retragere plangere penala

Buna ziua.

Intrebarea mea pentru cunoscatorii si practicienii de dr penal este urmatoarea (o intrebare dintr-un test grila): in cazul retragerii plangerii penale prealabile inainte de inceperea urmaririi penale trebuie sa se prezinte sa ia la cunostinta la politie si persoana impotriva careia exista plangerea, sau doar cel care a reclamat? Care este diferenta intre retragerea plangerii si impacare?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 09:08, 24 Mai 2014
Spre deosebire de retragerea plângerii prealabile, care este un act unilateral de voinţă, împăcarea părţilor constituie un act bilateral, implicând în mod necesar acordul de voinţă al persoanei vătămate şi al inculpatului. Deci este clar ca la retragerea plângerii prealabile, nu trebuie sa se prezinte la organ si persoana impotriva careia exista plangerea.

P.S. Chiar va trebuia un specialist in drept penal pentru intrebarea asta ?? :))

Ca urmare, spre deosebire de cazul plângerii prealabile, unde retragerea operează in rem şi produce efecte faţă de toţi participanţii, împăcarea operează in personam, înlăturând răspunderea penală numai cu privire la inculpatul cu care persoana vătămată s-a împăcat.
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Mai 2014
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impacarea partilor-vatamare corporala marian2oo7 marian2oo7 Buna ziua! As vrea sa stiu cum trebuie sa procedez in cazul impacarii cu partea vatamata? Mentionez ca partea vatamata nu a depus o plangere la politie. Cum ... (vezi toată discuția)
Participatia penala suparattul suparattul Buna ziua! Pe scurt, la trecerea printr-un parc,2 tineri sunt agresati de catre alti 2 tineri. Motivul agresiunii - refuzul de a le da tigari. Unul dintre ... (vezi toată discuția)
Retragerea plangerii penale cristinaeli cristinaeli vreau sa stiu daca se poate si cand se poate retragerea plangerii penale pentru violare de domiciliu si tulburare de posesie?in cazulin care o retrag, eu pot ... (vezi toată discuția)