avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... retragerea plangerii penale
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

retragerea plangerii penale

vreau sa stiu daca se poate si cand se poate retragerea plangerii penale pentru violare de domiciliu si tulburare de posesie?in cazulin care o retrag, eu pot continua proces civil pentru daune materiale?
Cel mai recent răspuns: cristinaeli , utilizator 13:20, 20 Decembrie 2009
am uitat sa spun ca este vorba de violarea unui spatiu comercial
Codul penal actual prevede ca actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate in cazul unor infractiuni printre care si violarea de domiciliu -art. 192 alin (1).Desfasurarea procesului penal poate fi influentata de atitudinea persoanei vatamate nu numai in ceea ce priveste declansarea, dar si desfasurarea procesului penal deoarece partea vatamata poate sa-si retraga plangerea prealabila si chiar sa se impace cu inculpatul.
Spre deosebire, însă, de retragerea plângerii prealabile, care este un act juridic unilateral, împăcarea părţilor este un act bilateral, întrucât ea implică cu necesitate acordul de voinţă al celor două părţi: persoana vătămată şi infractor
Pe lângă înlăturarea răspunderii penale, împăcarea părţilor conduce şi la stingerea acţiunii civile.

Daunele materiale sunt rezultate din savarsirea infractiunii?Astfel ca, daca nu se dovedeste ca inculpatul se face vinovat de savarsirea infractiunii nupoate fi obligat la plata daunelor materiale ce au rezultat di insasi savarsirea infr , daune ce trebuie de asemenea dovedite ,facand parte din latura civila a procesului penal alaturi de daunele morale. Daunele materiale reprez stricaciunile ce v-au fost provocate de cel ce a savarsit infractiunea, iar daca acesta nu este gasit vinovat de sav acestei fapte, nu poate fi obligat in civil pentru acestea, raliindu-ne astfel principiului conf caruia penalul tine in loc civilul.Daca nu doriti raspund penala a inculpatului, inainte de a lua o decizie consultati un avocat caruia explicatii situatia, si veti gasi impreuna o solutie .Trebuie sa stiti de asemenea ca , impacarea partilor are drept efect si stingera laturii civile.Mai bine negociati aceasta retragere a plangerii cu faptuitorul, si poate va va repara prejidiciul cauzat.
Daca va retrageti plangerea cu privire la infractiunea de violare de domiciliu , daunele nu vor mai putea fi recuperate , intrucat aceasta cauza care inlatura raspunderea penala e una totala , definitiva si neconditionata.
In ceea ce priveste infractiunea de tulburare de posesie , numai impacarea inlatura raspunderea penala ( a existat ce-i drept , si posibilitatea retragerii plangerii penale, insa in prezent, dispozitia normativa a fost abrogata).
Si prin acest mod e stinsa posibilitatea de recuperare a prejudiciului cauzat.
Ultima modificare: Duminică, 20 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
multumesc mult pt raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am nevoie urgent de ajutor cocoxxl cocoxxl Am un caz cu un prieten care a fost acuzat de viol.Persoana vatamata i-a cerut o suma de bani pentru a renunta la plangere,bani pe care acesta nu a fost ... (vezi toată discuția)
Buna ziua utilizator900 utilizator900 presupunem ca am fost victima unui viol..sunt majora...am depus plangere...inculpatul a fost retinut pt 29 de zile..nu sunt singurul cap de acuzare...pot ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala aladin1986 aladin1986 buna. am o intrebare.! cine e dispus/a sa ma ajute cu un raspuns?am lovit un tanar impreuna cu un prieten. dupa cateva lovituri l am lasat jos .costient..acel ... (vezi toată discuția)