avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Exista un termen de prescriptie in cazul punerii in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Exista un termen de prescriptie in cazul punerii in executare a hotararilor civile?

Buna ziua,

In octombrie 2010 a ramas definitiva o hotarare de partaj. Pana acum nici una dintre parti nu a pus-o in aplicare (in speta e vorba si despre un teren care se imparte pe din doua). Acum, una dintre parti a inceput demersurile pentru intrarea in posesie a partii de teren ce i-a fost atribuita de instanta. Este cumva tardiva actiunea? Exista un termen in care aceste hotarari se prescriu dupa data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti?

Multumesc.
Da, exista un termen de prescriptie la dreptului de a cere executarea silita ...

Art. 405 C.proc.civ. prevede:
Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare, termenul de prescriptie este de 10 ani.
Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita.
Prin implinirea termenului de prescriptie orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.
Asa cum reiese din expunerea facuta de Freelis nu este tardiv.
Va puteti apuca sa puneti in executare hotararea.
Multumesc mult pentru raspuns, dar ma tem ca nu am fost destul de clara. Sentinta instantei a ramas definitiva in octombrie 2010, dar abia acum una dintre parti vrea sa o puna in executare. (Adica nu este executare silita). Si de acolo s-a nascut intrebarea daca nu cumva exista un termen de prescriptie pentru punerea in aplicare a hotararii judecatoresti.

~~~~~~~~~~~~~~~

Va multumesc si dumneavoastra. Totusi, exista un termen de prescriptie?
Ultima modificare: Duminică, 22 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Exista termen de prescriptie si acesta este de 3 ani, asa cum a aratat si freelis in articolul de mai sus.

Inca nu a intervenit prescriptia, o sa intervina in octombrie 2013 daca nici una din parti nu face nimic in aceasta perioada.
Chiar daca nu este vorba de executare silita, termenele de prescriptie sunt aceleasi. In cazul d-vs., fiind vorba de partaj, care este o actiune reala imobiliara, termenul de prescriptie este de 10 ani.

Alte discuții în legătură

Hj definitiva vasilica53 vasilica53 Buna ziua daca ma aude cineva vreau sa stiu termenul de punere in aplicare a unei Hotarari definitive si irevocabile si temeiul legal.Multumesc (vezi toată discuția)
Valabilitate hotarare judecatoreasca definitiva soaremar soaremar Buna ziua, As dori sa stiu daca o hotarare judecatoreasca definitiva eliberata in 1997 cu privire la punerea in posesie a unei suprafete de teren mai poate fi ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune gangan gangan Buna sera. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta: la moartea bunicului, in 1993, au venit la succesiunea acestuia sotia supravietuitoare, si trei copii ai ... (vezi toată discuția)