avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

Buna sera. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta: la moartea bunicului, in 1993, au venit la succesiunea acestuia sotia supravietuitoare, si trei copii ai defunctului dintr-o casatorie anterioara. Fiecaruia dintre cei implicati le-a fost atribuita, prin hot. judecatoreasca, 1/4 din masa succesorala reprezentand: pt. sotia defunctului casa de locuit cu terenul aferent constructiei, la doi din cei trei copii cate un lot de teren (1051 mp) in curtea aferenta locuintei + o suma de bani pt. fiecare dintre cei doi, in timp ce mamei mele, al treilea copil dintre succesori, i-a revenit o suma de bani cu titlu de sulta reprezentand contravaloarea in bani a unui lot de tren + suma de bani echivalenta sumei ce le-a revenit celorlalti doi copii, deoarece la impartire au fost doar doua loturi de teren. Pana in prezent copii nu au revendicat nici terenurile si nici nu au intrat in posesia banilor care li se atribuiau de catre sotia defunctului care a ramas la domiciliul in cauza, acestia locuind fiecare la alte domicilii decat cel din partaj, nefiind inca interesati de insusirea bunurilor ce le revin. In prezent se pune in discutie, datorita necesitatii de intretinere a sotiei defunctului, de catre unul din cei doi copii din casatorie ai acesteia, ca acestia sa vanda toate bunurile si sa isi insuseasca in totalitate aceste foloase. Ce vreau sa va intreb este ca daca pana la momentul actual, copii defunctului, nu au facut demersuri ca sa-si obtina foloasele ce le reveneau prin hot. judecatoreasca de partaj, si ma refer aici la acele sume de bani in echivalent, pot pierde in vreun fel acest drept. Exista vreun termen de decadere in care acestia sa-si fi exercitat dreptul de a cere aceste sume sotiei supravietuitoare, sau se poate cere executarea hot. judecatoresti in momentul de fata?
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 11:07, 14 Noiembrie 2009
Investiti hotararea judecatoreasca cu formula executorie, mergeti apoi la un executor judecatoresc si rezolvati problema. Dreptul de proprietate este imprescriptibil.
imi cer scuze ca o contrazic pe rodica382002, dar considerand ca dreptul dumneavoastra (sau ma rog a celor implicati) s-a transformat intr-un drept de creanta s-a cam precris executarea in 3 ani:( iar in ceea ce priveste actiunile reale imobiliare dreptul de a cere executarea se prescrie in 10 ani, conform art.405 C. pr. civ. asa ca degeaba o sa vreti sa investiti hotararea ca nu prea il vad pe ala care sa o investeasca.

va citez art. 405 C. pr. civ.
„Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani daca legea nu prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia actiunilor imobiliare, termenul de prescriptie este de 10 ani.
Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita.
Prin implinirea termenului de prescriptie orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.”

ca sa concluzionez, exista o Decizie de indrumare nr. 3/1968 a Tribunalului Suprem care transeaza definitiv problema asta. prin urmare in ceea ce priveste sumele de bani e cam la revedere tabara draga, cu excepia cazului in care debitorul intelege sa-si execute de bunavoie obligatia.
in ceea ce priveste dreptul de proprietate nu mai puteti sa puneti hotararea de partaj in executare. dar puteti formula actiune in revendicare si in baza hotararii de partaj sa vi se admita, hotarare pe care o puteti pune in executare. dar si aici nu e obligatoriu sa vi se admita actiunea in revendicare. B-)

practic prin aceasta prescriptie a dreptului de a cere executarea se sanctioneaza tocmai pasivitatea dumneavoastra in ceea ce priveste hotararea judecatoreasca si punerea ei in executare.
inecrcati pe cale amiabila

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie 10 ani vs 3 ani dumitru2000 dumitru2000 avem o hotarare prin care Primarul este obligat sa emita o dispozitie prin care sa dispuna estituirea in natura a unui imobil. Primarul nu se conformeaza - ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoareasca fara punere in posesie matei777 matei777 As dori sa stiu daca acum 20 de ani, a fost data o hotarare judecatoareasca definitiva prin nerecurare, insa, fara punere in posesie, ce se intampla? Acea ... (vezi toată discuția)
Radiere somatie danpop2012 danpop2012 Cine constata prescriptia dreptului de a cere executarea silta in cazul unei executarii unui contract de imprumut intre doua persoane fizice intocmit in mai ... (vezi toată discuția)