avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Hotarare judecatoareasca fara punere in posesie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Hotarare judecatoareasca fara punere in posesie

As dori sa stiu daca acum 20 de ani, a fost data o hotarare judecatoareasca definitiva prin nerecurare, insa, fara punere in posesie, ce se intampla? Acea hotarare mai poate fi atacata? Bunurile atribuite fiecarei persoane (parte din acel proces) raman asa cum s-a stabilit in hotarare? Trebuie sa aibe loc un alt proces? Cine stapaneste, cine trebuie sa figureze cu acele bunuri?
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 20:43, 12 Septembrie 2013
daca nu s-a recurat si toti s-au conformat nu e de discutat.....
Stimat forumist,

În primul rând, pornesc de la premisa că nu s-a respectat hotărârea de care vorbiţi, respectiv că foştii coindivizari nu stăpânesc loturile atribuite prin hotărâre, deoarece în acest caz hotărârea ar fi executată, iar întrebarea, inutilă. Am, deci, în vedere situaţia în care nu s-a respectat atribuirea loturilor, aşa cum a fost arătată de instanţă.

Referitor la ultima ipoteză, pot exista discuţii asupra efectelor hotărârii judecătoreşti neexecutate de 20 ani, cu obiect ieşire din indiviziune - cum deduc din întrebarea postată.

În ceea ce priveşte sulta, fiind un drept de creanţă, dreptul de a cere executarea apare ca prescris după 3 ani. Problema o reprezintă, deci, atribuirea loturilor.

Din punctul meu de vedere, stimat forumist, şi această parte a hotărârii nu mai poate fi executată, respectiva executare - pentru o acţiune reală imobiliară- fiind precrisă, prin trecerea a peste 10 ani.

Ca jurisprudenţă, puteţi avea în vedere constatările Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a IX-a civilă şi pentru cauze privind proprietatea intelectuală, Decizia nr. 517IR din 4 octombrie 2007:


Nu există un drept de opţiune al creditorului între executarea silită şi refacerea partajului, dată fiind neplata sultei de către pârâţii din prezenta cauză, cu atribuirea, de această dată, a imobilului către creditor, astfel cum se tinde a se susţine prin cererea de chemare în judecată şi prin motivele de recurs.

Refacerea partajului, cu eventuala atribuire a imobilului către recurentul-credi-tor, este posibilă numai împlinirea termenului de prescripţie a executării silite prevăzut de art. 405 C. pr. civ., ipoteză în care titlul executoriu şi-ar pierde puterea executorie, conform alin. 3 al normei.


Speţa este disponibilă aici:
[ link extern ]


Astfel, având în vedere trecerea a peste 10 ani de la pronunţarea hotărârii definitive, pentru a se reglementa situaţia, în opinia mea, este necesară fie introducerea unui nou proces, fie, ca alternativă, aşteptarea împlinirii termenului de uzucapiune şi o acţiune în consecinţă. Aş opta, totuşi, pentru partaj, fiind mai facil.


Cu stimă.
Ultima modificare: Joi, 12 Septembrie 2013
andreigrigoriu, moderator
Deci, hotararea data acum 20 de ani nu mai are nici o valoare? Si in tot acest timp, cine se poate numi proprietar al terenului (lotului)? Cum s-ar declara la registrul agricol sau impozite si taxe? Te mai numesti proprietar cu o hotarare fara punere in posesie? Sau , alt caz, este o hotarare data, in care sunt implicate 4 parti, una este pusa in posesie, celalalte 3, nu, pentru ca nu au avut bani sa cheme executorul? Cum afecteaza trecerea timpului hitararea data? Cel pus in posesie ramane cu lotul lui, iar, ceilalti, pot reintroduce celalte 3 loturi in judecata?
Stimat forumist,

Eu consider că, de principiu, v-am răspuns. Era sarcina dvs și a celorlalți coindivizari să puneți în executare hotărârea pronunțată acum 20 ani, înainte de a-și pierde forța executorie.

Cu stimă.
Ultima modificare: Joi, 12 Septembrie 2013
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune gangan gangan Buna sera. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta: la moartea bunicului, in 1993, au venit la succesiunea acestuia sotia supravietuitoare, si trei copii ai ... (vezi toată discuția)
Hotarare def. si irev.- dezafectare constructii - cum pot proceda? gelu71 gelu71 buna ziua incerc sa scriu un fragment din exeprtiza judiciara a unei hotarari definitive si revocabile ca sa ma pot face mai explicit . PARTAJAREA IMOBILULI ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar georgiana_g112 georgiana_g112 Eu știu ca, potrivit legii, atribuirea se face la cererea celui ce urmeaza sa i se atribuie. In opinia mea, atribuirea fortata este un abuz.. Din cate stiu eu ... (vezi toată discuția)