Stimat forumist,
În primul rând, pornesc de la premisa că nu s-a respectat hotărârea de care vorbiţi, respectiv că foştii coindivizari nu stăpânesc loturile atribuite prin hotărâre, deoarece în acest caz hotărârea ar fi executată, iar întrebarea, inutilă. Am, deci, în vedere situaţia în care nu s-a respectat atribuirea loturilor, aşa cum a fost arătată de instanţă.
Referitor la ultima ipoteză, pot exista discuţii asupra efectelor hotărârii judecătoreşti neexecutate de 20 ani, cu obiect ieşire din indiviziune - cum deduc din întrebarea postată.
În ceea ce priveşte sulta, fiind un drept de creanţă, dreptul de a cere executarea apare ca prescris după 3 ani. Problema o reprezintă, deci, atribuirea loturilor.
Din punctul meu de vedere, stimat forumist,
şi această parte a hotărârii nu mai poate fi executată, respectiva executare - pentru o acţiune reală imobiliară- fiind precrisă, prin trecerea a peste 10 ani.
Ca jurisprudenţă, puteţi avea în vedere constatările Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a IX-a civilă şi pentru cauze privind proprietatea intelectuală, Decizia nr. 517IR din 4 octombrie 2007:
Nu există un drept de opţiune al creditorului între executarea silită şi refacerea partajului, dată fiind neplata sultei de către pârâţii din prezenta cauză, cu atribuirea, de această dată, a imobilului către creditor, astfel cum se tinde a se susţine prin cererea de chemare în judecată şi prin motivele de recurs.
Refacerea partajului, cu eventuala atribuire a imobilului către recurentul-credi-tor, este posibilă numai împlinirea termenului de prescripţie a executării silite prevăzut de art. 405 C. pr. civ., ipoteză în care titlul executoriu şi-ar pierde puterea executorie, conform alin. 3 al normei.
Speţa este disponibilă aici:
[ link extern ]
Astfel, având în vedere trecerea a peste 10 ani de la pronunţarea hotărârii definitive, pentru a se reglementa situaţia, în opinia mea, este necesară fie introducerea unui nou proces, fie, ca alternativă, aşteptarea împlinirii termenului de uzucapiune şi o acţiune în consecinţă. Aş opta, totuşi, pentru partaj, fiind mai facil.
Cu stimă.