avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită radiere somatie
Discuție deschisă în Executare silită

radiere somatie

Cine constata prescriptia dreptului de a cere executarea silta in cazul unei executarii unui contract de imprumut intre doua persoane fizice intocmit in mai 2009? Si cum se poate radia somatia imobiliara in conditiile in care executorul a intocmit proces verbal de incetare a executarii silite conform art.371, indice 5, litera b?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 08:31, 6 Iunie 2012
O hotarare judecatoreasca sau un alt titlu executoriu pot fi executate silit numai intr-un termen stabilit de lege.
Potrivit art. 6 din Decretul nr. 167/1958 privitor la presciptia extinctiva, dreptul de a cere executarea silita in temeiul oricarui titlu executor se prescrie prin implinirea termenului de 3 ani,
Potrivit art. 405 C. pr. civ.:
”(1) Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel.
(2) Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita.
(3) Prin implinirea termenului de prescriptie orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.”

Prescriptia dreptului de a cere executarea silita poate fi invocata de debitor doar ulterior, pe calea contestatiei la executare sau a unei actiuni in constatare – art. 111 C. pr. civ. – in cadrul carora creditorul poate face probe in sensul intreruperii sau suspendarii cursului prescriptiei.
Prescriptia dreptului la executare silita se constata si se dispune de catre instanta de judecata,la cerererea partii interesate
Singura in masura sa analizeze daca un titlu executoriu este prescris sau nu, si sa pronunte o hotarare in acest sens, este doar instanta de executare care va fi sesizata de catre creditor prin introducerea unei contestatii la executare prevazuta de art. 399 alin. (1) C. pr. civ.
Contestatia la executare reprezinta mijlocul procedural prin intermediul careia oricare dintre partile interesate – debitor, creditor sau tert vatamat –, poate cere si obtine desfiintarea masurilor ilegale de urmarire silita.
Codul de procedura civila Art. 371*5
Executarea silita inceteaza daca:
b) nu mai poate fi efectuata ori continuata din cauza lipsei de bunuri urmaribile ori a imposibilitatii de valorificare a unor astfel de bunuri; in aceste cazuri, executorul va remite personal creditorului sau reprezentantului acestuia titlul executoriu, mentionand pe acesta cauza restituirii si partea de obligatie ce a fost executata;

In raport de motivarea executorului judecatoresc ,rezulta ca debitorul nu mai detine bunuri care eventual sa fie deduse executarii silite respectiv nu ar mai putea exista in posesia debitorului imobilul dedus executarii
Legal ,radierea somatiei se realizeaza in temeiul procesului verbal intocmit de executorul judecatoresc
Exista posibilitatea ca somaţia de plata sa priveasca pe fostul proprietar care in cusrul judecatii sa fi tranzactionat bunul imobil,astfel incat somatia imobiliara priveste strict pe fostul proprietar tabular, si prin urmare, conform dispoziţiilor art. 24 din Legea nr. 7/1996 nu este opozabila noilor proprietari, care au dobândit dreptul de proprietate asupra imobilului , astfel ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 50 din Legea nr. 7/1996.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita: poprire pe venit si vanzare imobil? dorelbaiu dorelbaiu Daca s-a infiintat poprire pe venitul debitorului si tertul poprit vireaza de ceva timp in fiecare luna in contul executorului o suma stabilita conform legii, ... (vezi toată discuția)
Executare silita.intrerupere ,suspendare curs prescriptie vas1955 vas1955 Daca un creditor porneste o actiune pauliana susceptibila de suspendare a cursului prescriptiei executarii silite , dar in acelasi timp porneste si o ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut / contract de garantie ELLABV ELLABV in 1999 s-a facut un contract de imprumut in bani, termen de rambursare 1 an, in cazul nerambursarii creditului imprumutatorul poate cere exutarea silita. ... (vezi toată discuția)