avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restituire plata necuvenita efectuata la 2 luni de la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restituire plata necuvenita efectuata la 2 luni de la demisie

Buna!
Am si eu o problema cu vechiul angajator si as dori sa stiu ce actiuni legale pot fi urmate.
In 1 noiembrie 2006 mi-am dat demisia si m-am angajat intr-o alta firma. In perioada aceea mai aveam de primit plata pentru 15 zile de concediu de odigna neefectuat, plata trecuta si pe fisa de lichidare.
In data de 20/11/2008 a fost emisa o somatie de plata pe numele meu, in care eram informat ca am de achitat debit tichete necuvenite in valoare de 600 de RON, in caz contrar urmand sa fiu actionat in instanta. Dupa ce am sunat la numarul de telefon trecut pe somatie, am aflat ca de fapt trebuie sa restitui prima de Craciun pentru anul 2006, care mi-a fost virata in cont din greseala. Cu ocazia aceasta am solicitat un extras de cont pentru perioada respectiva si, intr-adevar, am descoperit ca in data de 10 ianuarie 2007 mi-a fost virata suma de 600 de RON, pe care vechiul angajator o pretinde a fi prima de Craciun, dar nu am gasit plata celor 15 zile de concediu de odihna. Am facut o cerere sa mi se recalculeze acel debit tinand cont de cele 15 zile de concediu neplatite.
As dori sa stiu daca angajatorul poate intr-adevar sa intenteze actiuni judecatoresti cu sanse de castig impotriva mea, ca fost angajat al firmei respective, tinand cont ca plata respectiva a fost efectuata la mai mult de 2 luni dupa ce mi-am dat demisia iar eu nu am avut cunostiinta de ea, crezand ca sunt banii datorati pe cele 15 zile de concediu de odihna.
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:35, 4 Decembrie 2008
Codul muncii prevede că salariatul care a primit de la angajator o sumă nedatorată, este obligat să o restituie. Obligaţia de restituire poate interveni atunci când salariatul a primit o sumă de bani cu titlu de salariu, premiu sau indemnizaţie la care nu era îndreptăţit, bunuri, fără a avea dreptul sau i s-au prestat servicii, fără să fi fost îndreptăţit.
Termenul de prescriptie este de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator.

Puteti cere compensarea sumelor intre ele, CO neefectuat si aceasta prima si vedeti care este diferenta de plata sau de restituit.
Da, dar eu nu mai eram salariatul lor la acea data ! Conteaza acest lucru sau nu ?
Nu conteaza acest lucru , legea prevede aceasta posibilitate ca angajatorul sa-si recupereze sumele platite si nedatorate de la fostul angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna pentru salariat care se pensioneaza la limita de virsta olarasu ileana olarasu ileana Pe12.11.2015 salariatul se pensioneaza la limita de virsta.A efectuat concediul de odihna pentru intreg anul 2015.Angajatorul poate sa-i impute diferenta de ... (vezi toată discuția)
Plata salariului dupa incetarea contractului de munca oanaelena22 oanaelena22 Buna ziua Va rog sa ma lamuriti in urmatoare problema: am fost angajata la o firma timp de 2 ani de zile din 15 oct.2006 pana in 22 oct 2008, cand am fost ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza plata salariului ContSters106545 ContSters106545 Buna seara, Sper sa fiu cat mai concisa pentru a va explica situatia in care ma aflu, desi poveste e lunguta. In data de 14 Aprilie mi-am dat demisia de ... (vezi toată discuția)