avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un asistent social

conditiile ce trebuie sa le indeplineasca un asistent social
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 11:25, 23 Aprilie 2012
Codul din Clasificarea Ocupatiilor din Romania (C.O.R): 346001
Ocupatia face parte din grupa 3460 –Asistenti sociali.
Acorda consultatii asupra problematicii sociale; initiaza actiuni pentru prevenirea delicventei sau pentru readaptarea delicventilor; acorda ajutor handicapatilor fizic sau mental in scopul ameliorarii capacitatii de integrare sociala a acestora..
Asistentul social se ocupa in principal cu recuperarea si (re)integrarea psiho-sociala si profesionala a persoanelor cu probleme speciale:deficiente psihice si /sau fizice,
comportament antisocial (delicventa),probleme sociale diverse.
Desfasoara o activitate complexa si variata: analizeaza influenta factorilor sociali asupra starii de sanatate mentala si a comportamentului uman, acorda consultatii privind drepturile si obligatiile asistatilor, colaboreaza cu institutii sau organizatii care au obiective similare, participa la elaborarea metodelor si tehnicilor de lucru, propun masuri de ajutorare sau recuperare.
Activitatea unui lucrator social este aceea de a ajuta oamenii în rezolvarea problemelor legate de situatia lor sociala sau de viata personala.
Exercitarea profesiei de asistent social este avizata de Colegiul Asistentilor Sociali din Romania si autorizata de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
Asistentul social indeplineste o misiune sociala care are la baza valorile si principiile fundamentale ale profesiei: justitia sociala, demnitatea si unicitatea persoanei, integritatea persoanei, autodeterminarea, confidentialitatea, importanta relatiilor interumane, furnizarea serviciilor cu competenta si in beneficial clientilor.
Exercitarea libera a profesiei si independenta profesionala confera asistentului social dreptul de a actiona si a lua decizii in beneficiul clientilor sai si deplina raspundere a acestora.
Profesia de asistent social poate fi exercitata de catre persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
 este cetatea roman, cu domiciliul in Romania ;
 este licentiat sau absolvent al unei institutii de invatamant de specialitate, acreditata de stat in conditiile legii;
 detine avizul Colegiului Asistentilor Sociali din Romania pentru exercitarea libera a profesiei de asistent social;
 nu se gaseste in vreunul din cazurile de incompatibilitate sau nedemnitate prevazute de prezentul statut.
Exercitarea profesiei de asistent social este incompatibila cu:
 persoana care nu are capacitate deplina de exercitiu;
 promovarea sau apartenenta la o grupare scoasa in afara legii;
 folosesirea cu buna stiinta a cunostintelor profesionale in defavoarea clientului ;
 desfasurarea de activitati de natura a aduce atingere demnitatii profesionale de asistent social sau bunelor moravuri.
Este nedemn de a exercita profesia de asisten social:
 asistentul social care a fost condamnat definitiv si irevocabil, chiar daca a fost reabilitat, pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii in imprejurari legate de exercitarea profesiei de asistent social;
 asistentul social caruia i s-a aplicat pedeapsa interdictiei de a exercita profesia, indiferent de durata, prin hotarare judecatoreasca sau disciplinara.
Prin Legea nr. 466 din 04/11/2004, publicata in Monitorul Oficial nr. 1088 din 23/11/2004 se reglementeaza statutul asistentului social.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Admitere barou persoana cu cazier beghean beghean Buna,de curand am avut o experienta neplacuta de unde a rezultat o condamnare cu suspendare de 2 ani.... In acelas timp sunt stundent la facultatea de ... (vezi toată discuția)
Inscriere colegiul juristilor albastru123456 albastru123456 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca un consilier juridic aflat in activitate de 19 ani este obligat sa se inscrie in Colegiul Consilierilor Juridici. Avand ... (vezi toată discuția)
De la contabil la lichidator? sonrisa sonrisa Care este drumul de parcurs de la contabil la lichidator autorizat? Am terminat facultatea de contabilitate, am experienta de 15 ani in contabilitate (am ... (vezi toată discuția)