avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... salariat accidentat
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

salariat accidentat

Avem un salariat angajat in functia de sofer tir, a avut un accident pe teritoriul altui stat si este spitalizat , are asigurare privata facuta de societate dar avand in vedere ca accidentul a fost grav asigurarea nu acopera toate cheltuielile si in momentul de fata nu poate fi repatriat deoarece starea lui este grava. Intrebarea este daca beneficiaza de ceva anume in baza asigurarii sociale de sanatate din Romania. Mentionez ca numitul nu are card european de sanatate
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 23:01, 23 Aprilie 2012
In Conformitate cu prevederile din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale – actualizata ar tr. sa va adresati la Casa Teritoriala de Pensii unde tr sa inregistrati accidentul de munca ei urmand sa suporte toate cheltuielile. Accidentul tr anuntat si la ITM

Iata cateva art din lege care va intereseaza:

Art. 7. - (1) Prevederile art. 5 sunt aplicabile si angajatilor romani care presteaza munca in strainatate din dispozitia angajatorilor romani, in conditiile legii.

Art. 5. - (1) Sunt asigurate obligatoriu prin efectul prezentei legi;
a) persoanele care desfasoara activitati pe baza unui contract individual de munca, indiferent de durata acestuia

Art. 8. - (1) Are calitatea de asigurator, potrivit prezentei legi, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, denumita in continuare CNPAS.
(2) Atributiile specifice de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se exercita de casele teritoriale de pensii.

Art. 21. - Asiguratii au dreptul la prestatii medicale pentru reabilitarea starii de sanatate si recuperarea capacitatii de munca, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Art. 22. - (1) Asiguratorul are obligatia de a achita contravaloarea serviciilor medicale acordate pana cand se realizeaza:
a) restabilirea starii de sanatate sau ameliorarea deficientelor de sanatate survenite in urma unui risc asigurat;
b) prevenirea diminuarii ori a pierderii capacitatii de munca si a necesitatii de ingrijire permanenta.
Art. 23. - (1) Asiguratii au dreptul la tratament medical corespunzator leziunilor si afectiunilor cauzate prin accidente de munca sau boli profesionale, dupa cum urmeaza:
a) asistenta medicala de urgenta la locul accidentului, in mijloacele de transport specializate si in unitatile spitalicesti;
b) tratament medical ambulatoriu, analize medicale si medicamente, prescrise de medic;
c) servicii medicale in spitale sau in unitati sanitare cu personalitate juridica specializate pentru boli profesionale;
d) tratament de recuperare a capacitatii de munca in unitati de specialitate;
e) servicii de chirurgie reparatorie;
f) cure balneoclimaterice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Confirmare boală profesională NikuNiki NikuNiki Am boală profesională din 1995 cu fișă BP2 dar am aflat de boală în 2012 fiindcă angajatorul a ținut ascuns,din 2012 m-am internat la Colentina in ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi si obligatii am catre sistemul de sanatate daca am o boala profesionala? alinapopa2009 alinapopa2009 buna ziua am astm bronsic profesional si am fost concediata in baza art 61 lit.c, pana in ianuarie am fost in somaj, iar acum nu pentru ca nu vreau ci pentru ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! soțul meu, șofer de tir fiind, în data de 5 februarie ... Stoican Maria Magdalena Stoican Maria Magdalena Bună ziua! Soțul meu, șofer de Tir fiind, în data de 5 februarie a suferit un grav accident într.o parcare, în timp ce își efectua paua de 45 de ... (vezi toată discuția)