avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Neaplicarea in 2012 a prevederilor Legii nr. 263/2010 ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Neaplicarea in 2012 a prevederilor Legii nr. 263/2010 (art. 170 - calculul indicelui de corectie si art. 102 - majorarea cu rata inflatiei)

Buna ziua,

M-am pensionat cu aprilie 2012 si va rog sa-mi spuneti care este actul normativ care sta la baza NEaplicarii prevederilor art. 170 si cele ale art. 102 din Legea nr. 263/2010?

Pana acum nu am gasit nimic lamuritor privind acest subiect in discutiile de pe Forum pe marginea aplicarii prevederilor Legii nr. 263/2010.

Va multumesc si astept raspunsul dvs.

Art. 170. – (1) Pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat în condiţiile art. 95 se aplică un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică o singură dată, la înscrierea iniţială la pensie.

Art. 102. - (1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei.
(2) Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.
(3) În situaţia în care unul dintre indicatorii prevăzuţi la alin. (2), realizaţi pe anul precedent, are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă.
(4) În situaţia în care indicatorii prevăzuţi la alin. (2), realizaţi pe anul precedent, au valori negative, se păstrează ultima valoare a punctului de pensie.
(5) Începând cu anul 2021, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 45% din creşterea reală a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent. Procentul din creşterea reală a salariului mediu brut, luat în considerare la majorarea anuală a valorii punctului de pensie, se reduce gradual cu câte 5% în fiecare an.
(6) Începând cu anul 2030, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei realizată pe anul precedent.
Ultima modificare: Luni, 23 Aprilie 2012
onelu, utilizator
Cel mai recent răspuns: onelu , utilizator 14:18, 23 Aprilie 2012
~ Conținut șters la cerere ~
Cred ca nu mai exista niciun roman care sa nu realizeze ce fel de persoane guverneaza tara, insa, chiar si asa, trebuie sa existe un act normativ care sa justifice neaplicarea unei Legi. Probabil vreo Ordonanta de Urgenta a Guvernului?
OUG 80/2010
Multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt, mariana1950.

Deci, neaplicarea prevederilor art. 102 si 170 ale Legii nr. 263/2010 este justificata de Legea nr. 283/2011 privind aprobarea OUG nr. 80/2010 (adoptata in noiembrie 2011) pentru completarea art. 11 din OUG nr. 37/2008 privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul bugetar.

Art. 16 al Legii nr. 263/2010
Termenul prevazut la art. 193 alin. (2), referitor la prevederile art. 102 alin. (2)-(4), art. 169 alin. (6) si art. 170, din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se proroga pana la data de 1 ianuarie 2013.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inghetarea pensiilor sch sch Va rog sa -mi spuneti daca termenul ''inghetare'' referitor la pensii priveste si 1-o recalculare-stagiu adaugat- pe care vreau sa o solicit in 2012; ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza salariul unui functionar public? nicolas1982 nicolas1982 care sunt actele normative ce stau la baza calcularii salariului unui functionar public ( din aparatul de specialitate al primarului)? (vezi toată discuția)
Potrivit cãrei legi sunt salarizaþi funcþionarii publici? baza baza dupa care lege a salarizarii se mai face salarizarea functionarului public ? salarizarea unica ? 330? sau alta lege douasute nu mai stiu cat.., (vezi toată discuția)