avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA achizitie intracomunitara utilaj si materie prima
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA achizitie intracomunitara utilaj si materie prima

Buna ziua,
In cazul in care doresc sa infiintez o "Intreprindere individuala" si sa achizitionez, la inceput de activitate, un utilaj-cart din UE, de nou, vanzatorul care este si producatorul acestui utilaj fiind inscris in ROI si platitor de TVA, ce trebuie sa fac? Sunt obligat sa imi desfasor TOATA activitatea comerciala ca platitor de TVA? Sau pot sa achizitionez acest utilaj fara TVA?
Chiar daca cifra de afaceri este sub plafonul acela de 65000 euro?
Nu doresc sa imi desfasor activitatea ca platitor de TVA.
Apoi, daca pe aceasta "I.I." (intrepr. indiv.) doresc ca o parte din materia prima-unele ingrediente alimentare- doresc sa le achizitionez din UE de la producator inregistrat in ROI si cu TVA, voi plati TVA-ul? unde si cum? Este obligatoriu sa platesc TVA? Doresc atat sa folosesc in scopul afacerii aceste ingrediente, cat si sa le revand ca atare.
Multumesc,
Daca se poate sa imi raspundeti, va sunt recunoscator.
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 14:38, 23 Aprilie 2012
pana la atingerea plafonului de 10.000 euro pentru achizitii intracomunitare, se plateste tva in tara furnizorului si veti primi astfel facturi cu tva.
inainte de atingerea/depasirea acestui plafon, in calitate de neplatitor de tva, aveti obligatia sa va inregistrati in scopuri de tva pentru achizitii intracomunitare (nu deveniti platitor de tva in romania) si sa va inscrieti in ROI, dupa care veti primi facturi fara tva si veti plati tva in romania, 24%.

plafonul de 65.000 euro inca nu a fost introdus in legislatia romaneasca, iar pana atunci plafonul ramane 35.000 euro (119.000 lei).

daca optati pentru platitor de tva in romania, pentru orice achizitie veti primi facturi fara tva, nu veti plati tva la achizitie pentru ca veti inregistra taxare inversa, in schimb veti avea obligatia sa colectati tva la vanzarea produselor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva achizitie intracomunitara pt ii neplatitor de tva valervalentin valervalentin Buna ziua, Pentru o intreprindere individuala care s-a inregistrat fara TVA, cu impozit pe venitul microintreprinderilor, si care la un moment dat face ... (vezi toată discuția)
Obtinerea cod de tva special doar pentru operatiuni intracomunitare Voltron Voltron Intrebarea mea este legata de Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI) cel care ține evidența persoanelor impozabile și persoanelor juridice ... (vezi toată discuția)
Pfa inregistrare in roi? flintes flintes Buna ziua ! In legatura cu inregistrarea mea ca PFA neplatitor de TVA in ROI mi sa raspuns. Pentru a desfasura o activitate in UE trebuie sa ma inscriu in ROI ... (vezi toată discuția)