avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apartament restantier care apartine de AFI (ICRAL)
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apartament restantier care apartine de AFI (ICRAL)

Buna ziua
Va rog sa-mi spuneti cum se gestioneaza datoria unui apartament care apartine de ICRAL ,are datori de peste 15.000 ron .Pe cine dam in judecata pe chirias (nu mai sta nimeni de vreo 5 ani)sau pe icral ?
daca vine un nou chirias ce se intampla cu datoria de la intretinere?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:42, 2 Iunie 2013
Dati in judecata pe proprietarul spatiului.Nu conteaza daca se numeste X,Y sau ICRAL.
buna ziua
tocmai mi-au dat raspuns cei de AFI si spun ca datoriile se pot recupera numai de la chiriasi si nu de la ei:
"Avand in vedere ca locatorii in cauza au beneficiat direct de aceste
servicii,obligatia de plata s-a nascut direct in patrimoniul acestora si nu in patrimoniul
proprietaruIui sau administratoruIui."
deci eu ce fac acum cu datorii de peste 18.000 ron? sunt de fapt 2 apartamente. ,daca ii evacueaza asa cum am inteles din raspunsul lor?acesti chiriasi nu mai stau aici de vreo 5 ani.
cel care vine nou nu cred ca are obligatia se sa plateasca ceva sau gresesc eu ?
in caz ca vinde AFI apartamentele are obligatia sa plateasca si restantele chiriasilor pentru a obtine avizul de la Asociatie ca nu are datorii?
Pai daca dumneavoastra cereti sfatul debitorului, este firesc sa va spuna ca nu este debitul lui si va trimite la plimbare.
Sa recapitulam ca sa intelegem: daca sunteti constituiti in asociatie de proprietari, studiati si aplicati prevederile legii 230/2007. In lege este foarte clar prevazuit ca proprietarul apartamentului sau spatiului cu alta destinatie raspunde fata de asociatia de proprietari si nu chiriasul.
Puteati sa actionati proprietarul (de stat, institutie, persoana fizica sau juridica...) in instanta dupa 3 luni de neplata a cotelor de intretinere.
Presedintele asociatiei sa notifice urgent proprietarul, sa actioneze acum in instanta, sa instituie privilegiu imobiliar, sa sisteze utilitatile..., sa faca orice, dara sa faca si nu sa astepte noi chiriasi si raspunsuri de la proprietari inconstienti. Actiunea in instanta trebuie introdusa repede pentru ca, avand in vedere vechimea debitelor, unele sume mai vechi de 3 ani pot fi prescrise de catre instanta, in anumite conditii. Asa ca "timpul costa bani"!

Nu trebuie sa va rugati de proprietari sa va achite datoriile,ii dati in judecata si instanta ii obliga sa achite datoriile. Dar atentie ca fiecare luna de intarziere este o luna pierduta.
Nu inteleg daca nu mai locuieste nimeni de 5 ani ce ati asteptat pana acum?
Apartamentele nu pot fii vandute fara adeverinta de la Dumneavoastra ca nu au restante,dar nu asteptati sa vina ei sa achite,ii dati in judecata ca nu platiti taxa de timbru conform Legii 230/2007:
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.

(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.

(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Dati in judecata - conform legii - proprietarul. Insa in cazul dvs nu ICRAL -ul este prorietar, ci Primaria. Prin urmare Primaria va fi parata in dosar, imobilul facand parte din domeniul privat al statului.

Alte discuții în legătură

Poate asociatia de proprietari sa instituie privilegiu imobiliar asupra altui imobil decat cel care are datorii fata de asociatie? znicolae9 znicolae9 In asociatia noastra exista un datornic cu restanta mare la intretinere. Din pacate nu am actionat cu promptitudine si ap . cu datorii a fost vandut la ... (vezi toată discuția)
Obligatiile proprietarului ce inchiriaza apartamentul. legal23 legal23 Detin un apartament pe care l-am inchiriat ptr o suma modica unei rude care trecea printr-un moment mai greu in lupta cu viata.Nu exista un contract de ... (vezi toată discuția)
Protocol predare/primire bani, documente si materiale intre 2 asociatii de proprietari iapost iapost Buna ziua, Deschid acest subiect in atentia celor care au mai participat la predarea/primirea patrimoniului intre 2 asociatii si care vor avea amabilitatea sa ... (vezi toată discuția)