Buna seara.
Pe 13 oct 2008 ma deplasam cu motocicleta in zona Academiei de Politie , impreuna cu alti 3 prieteni motociclisti.( toti ne aflam singuri pe motociclete , fara pasageri)
La un moment dat D.P fiind primul in grup ( eu fiind al 2-lea) a redus brusc viteza de deplasare (am crezut ca opreste)...motiv pentru care am intrat in depasirea acestuia pe contra sens ( pe sensul nostru de deplasare fiind o singura banda, pe contrasens doua).
In momentul in care il depaseam, acesta a virat brusc stanga in fata mea , incercand sa intre pe o alee de acces in padurea Baneasa , fara sa se asigure si fara sa semnalizeze, motiv pentru care am intrat in plin in el( dupa avarii cred ca impactul a fost la un unghi de 45 grade).....este posibil ca viteza mea de deplasare sa fi fost in acel moment peste 60km/h , limita max pt acel sector de drum ( nu sunt sigur , dar e posibil)
In urma accidentului, prietenul meu , D.P a ramas fara piciorul stang, fiindu-i amputat de la genunchi, iar eu m-am ales cu o fractura de clavicula ( am fost operat si mi s-a bagat o tija), plus piciorul rupt.
Dupa o luna de la producerea accidentului am fost la politie doar eu( D.P fiind inca internat), unde am dat o declaratie in fata politistilor care au fost in acea noapte la fata locului, cu ceea ce s-a intamplat.(pana in acest moment D.P inca nu a fost audiat)
Dupa inca o saptamana , am fost chemat la un ofiter de la CP caruia i-am declarat verbal cum s-a intamplat, dupa care acesta m-a intrebat daca ma constitui parte civila in proces ( am spus ca nu am nici-o pretentie intrucat suntem prieteni).
Initial , ofiterul de la CP mi-a spus ca prietenul meu este vinovat de producerea accidentului, moment in care am vrut sa fiu sigur de consecinte, si l-am intrebat daca in cazul meu se mai incepe urmarirea penala pt vatamare corporala grava.(deoarece a ramas cu o infirmitate permanenta)
In acel moment , ofiterul s-a uitat in dosar cu vreo 3 pagini in urma, si a spus, citez: " A da, asa e, are gamba stanga amputata" , dupa care a spus ca nu se poate pronunta decat dupa ce vorbeste cu domnul procuror si dupa ce il audiaza pe D.P., intrucat este un caz mai delicat.
Dupa aceasta discutie, m-a intrebat totusi daca sunt de acord sa dau o declaratie precum ca nu ma constitui parte civila, ceea ce am si facut.
Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
1. Ce sa inteleg eu din aceasta discutie cu ofiterul , sunt vinovat sau nu?
2. Daca ma considera pe mine vinovat de producerea accidentului , mai avea rost sa ma intrebe daca ma constitui parte civila?
3. In cazul in care ma gaseste vinovat la ce art ma poate incadra?
PS. Citez ce a declarat unul dintre cei doi agenti de politie care au facut masuratorile , in aceea noapte unor reporteri de la Realitatea TV: "Când au ajuns în dreptul aleii de acces către pădurea Băneasa, unul din motociclişti, primul dintre ei, nu s-a asigurat, la schimbarea direcţiei de mers, situaţie în care, cel de-al doilea, care îl urma, a intrat în el", a declarat agentul şef principal XXX.
Din pacate inca nu aveti de unde sa stiti ce o sa se intample dar, puteti lua masuri.
Nu aveti nici de unde sa stiti ce o sa faca prietenul dvs. A ramas, totusi, fara un picior.
O sa se faca o expertiza de specialitate.
Din pacate inca nu aveti de unde sa stiti ce o sa se intample dar, puteti lua masuri.
Nu aveti nici de unde sa stiti ce o sa faca prietenul dvs. A ramas, totusi, fara un picior.
O sa se faca o expertiza de specialitate.
D.P nu se va constitui parte civila in proces, nu are de gand sa-mi ceara daune in situatia in care voi fi gasit vinovat
in aceasta faza, in care dosarul este inca la ofiterul de la CP, am dreptul sa vad continutul dosarului, eventualele declaratii ale martorilor, masuratori , etc???
Nu, nu puteti sa vedeti continutul dosarului.
Este bine ca aveti incredere in prietenul dvs., mai ales ca a ramas si infirm.
In general, omul pus in situatia asta se mai schimba.