avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Se pot audia martorii cu forta sau sub acoperire?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Se pot audia martorii cu forta sau sub acoperire?

intr-un proces stiu ca trebuie audiati si martori. AAA are dovezi clare impotriva lui BBB,insa martorii pe care ii cheama AAA se tem sa vina la judecata ptr a spune adevarul impotriva lui BBB de teama ca nu cumva BBB sa le faca rau ca au fost impotriva lui.
Exista cale sau lege in care:
1) sa se audieze martorii propusi de AAA,sa fie adusi cu forta?
2) sa fie audiati martorii sub acoperire,fara ca BBB sa stie cine au fost martorii ca apoi sa nu aiba martorii probleme de la BBB?
Martorii pot cere sa depuna marturie fara ca identitatea lor sa fie dezvaluita.


Art. 861C. pr. pen:
Protectia datelor de identificare a martorului
(1) Daca exista probe sau indicii temeinice ca prin declararea identitatii reale a martorului sau a localitatii acestuia de domiciliu ori de resedinta ar fi periclitata viata, integritatea corporala sau libertatea lui ori a altei persoane, martorului i se poate incuviinta sa nu declare aceste date, atribuindu-i-se o alta identitate sub care urmeaza sa apara in fata organului judiciar.
(2) Aceasta masura poate fi dispusa de catre procuror in cursul urmaririi penale, iar in cursul judecatii de instanta, la cererea motivata a procurorului, a martorului sau a oricarei alte persoane indreptatite.
(3) Datele despre identitatea reala a martorului se consemneaza intr-un proces-verbal, care va fi pastrat, la sediul parchetului care a efectuat sau a supravegheat efectuarea urmaririi penale ori, dupa caz, la sediul instantei, intr-un loc special, in plic sigilat, in conditii de maxima siguranta. Procesul-verbal va fi semnat de cel care a inaintat cererea, precum si de cel care a dispus masura.
(4) Documentele privind identitatea reala a martorului vor fi prezentate procurorului sau, dupa caz, completului de judecata, in conditii de stricta confidentialitate.
(5) In toate cazurile, documentele privind identitatea reala a martorului vor fi introduse in dosarul penal numai dupa ce procurorul, prin ordonanta sau, dupa caz, instanta, prin incheiere, a constatat ca a disparut pericolul care a determinat luarea masurilor de protectie a martorului.
(6) Declaratiile martorilor carora li s-a atribuit o alta identitate, redate in procesul- verbal al procurorului potrivit art. 86 2 alin. 5, precum si declaratia martorului, consemnata in cursul judecatii si semnata de procurorul care a fost prezent la ascultarea martorului si de presedintele completului de judecata, potrivit art. 86 2 alin. 6, teza I, pot servi la aflarea adevarului numai in masura in care sunt coroborate cu fapte si imprejurari ce rezulta din ansamblul probelor existente in cauza.

1) se poate ca si la terminarea judecatii,dupa decizia procurorului,martorul care nu si-a dezvaluit identitatea,sa fie in continuare nedezvaluita adevarata identitate?
2) exista un numar limita de martori? care e maximul si minimul?
3) marturia (declaratia) martorilor i se spun lui BBB ce s-a declarat? ( ma gandesc ca BBB poate sa isi dea seama cine a fost acel martor-martorii dupa declaratiile facute de catre martori)
Da, martorul poate sa ramana in continuare protejat.
Inculpatului trebuie sa i se prezinte materialul de urmarire penala, inainte de a fi trimis in judecata, astfel ca si depozitia martorilor trebuie sa ii fie adusa la cunostinta.
Numar limita de martori nu exista, daca marturia insa se considera utila , pot fi audiate toate persoanele care detin informatii de spre fapta, pentru a se afla adevarul in cauza.Uneori , chiar si un singur martor ar putea fi suficient , daca marturia lui se va considera esentiala .
Nu cred ca organele de up vor face imprudente, in sensul de a-i oferi indicii inculpatului despre adevarata identitate a mrtorului protejat, adica vor sti ce sa faca , neavand interes sa puna in pericol martorul protejat.
Modalităţi speciale de ascultare a martorului

În situaţiile prevăzute în art. 861, procurorul sau, după caz, instanţa de judecată poate încuviinţa ca martorul să fie ascultat fără a fi prezent fizic la locul unde se află organul de urmărire penală ori în sala în care se desfăşoară şedinţa de judecată, prin intermediul mijloacelor tehnice prevăzute în alineatele următoare.

La solicitarea organului judiciar sau a martorului ascultat în condiţiile alin. 1, la luarea declaraţiei poate participa un consilier de protecţie a victimelor şi reintegrare socială a infractorilor, care are obligaţia de a păstra secretul profesional cu privire la datele de care a luat cunoştinţă în timpul audierii. Organul judiciar are obligaţia să aducă la cunoştinţa martorului dreptul de a solicita audierea în prezenţa unui consilier de protecţie a victimelor şi reintegrare socială a infractorilor.

Martorul poate fi ascultat prin intermediul unei reţele de televiziune cu imaginea şi vocea distorsionate, astfel încât să nu poată fi recunoscut.

În cazul judecăţii, părţile şi apărătorii acestora pot adresa întrebări, în mod nemijlocit, martorului ascultat în condiţiile alin. 1-3. Întrebările se pun în ordinea prevăzută în art. 323 alin. 2. Preşedintele completului respinge întrebările care nu sunt utile şi concludente judecării cauzei sau pot conduce la identificarea martorului.

Declaraţia martorului ascultat, în condiţiile arătate în alin. 1-31, se înregistrează prin mijloace tehnice video şi audio şi se redă integral în formă scrisă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor, pentru fond in dosar penal-furt calificat UnuDoiTrei UnuDoiTrei Buna ziua, Am fost citat in calitate de martor, pentru fond - furt calificat si as avea cateva intrebari : - ce presupune aceasta infatisare ? o sa dau ... (vezi toată discuția)
Martor in proces penal la iccj Ady2010 Ady2010 Am primit citatie sa ma prezint ca martor la ICCJ intrun proces penal in dosarul: infractiuni la alte legi speciale art. 109 alin. 1, legea 67/2004. Nu se ... (vezi toată discuția)
Martor in proces penal Andra_P Andra_P Buna seara, As dori sa stiu daca, fiind citata ca martor intr-un proces penal, am dreptul de a ma proteja.. dorind ca la depunerea marturiei , acuzatul sa nu ... (vezi toată discuția)