avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1179 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Martor, pentru fond in dosar penal-furt calificat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Martor, pentru fond in dosar penal-furt calificat

Buna ziua,

Am fost citat in calitate de martor, pentru fond - furt calificat si as avea cateva intrebari :

- ce presupune aceasta infatisare ? o sa dau nas in nas cu cei pentru care se deschide dosarul penal ? sau o sa fiu audiat de catre instanta fara acestia in jur ?

- pot face ceva pentru a-mi pastra anonimatul in fata acestora, deoarece nu vreau sa am probleme dupa cu ei, rude a lor etc..

Va rog un sfat pentru ca sunt usor speriat de situatia de fata.

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2012
UnuDoiTrei, utilizator
Daca a-ti fost citat nu mai sunteti anonim. Citatia este depusa intr-un exemplar si la dosar.
ART. 86^1
Protecţia datelor de identificare a martorului
Dacă există probe sau indicii temeinice că prin declararea identităţii reale a martorului sau a localităţii acestuia de domiciliu ori de reşedinţă ar fi periclitată viaţa, integritatea corporală sau libertatea lui ori a altei persoane, martorului i se poate încuviinţa să nu declare aceste date, atribuindu-i-se o altă identitate sub care urmează să apară în faţa organului judiciar.
Această măsură poate fi dispusă de către procuror în cursul urmăririi penale, iar în cursul judecăţii de instanţă, la cererea motivată a procurorului, a martorului sau a oricărei alte persoane îndreptăţite.
Datele despre identitatea reală a martorului se consemnează într-un proces-verbal, care va fi păstrat, la sediul parchetului care a efectuat sau a supravegheat efectuarea urmăririi penale ori, după caz, la sediul instanţei, într-un loc special, în plic sigilat, în condiţii de maximă siguranţă. Procesul-verbal va fi semnat de cel care a înaintat cererea, precum şi de cel care a dispus măsura.
Documentele privind identitatea reală a martorului vor fi prezentate procurorului sau, după caz, completului de judecată, în condiţii de strictă confidenţialitate.
În toate cazurile, documentele privind identitatea reală a martorului vor fi introduse în dosarul penal numai după ce procurorul, prin ordonanţă sau, după caz, instanţa, prin încheiere, a constatat că a dispărut pericolul care a determinat luarea măsurilor de protecţie a martorului.
Declaraţiile martorilor cărora li s-a atribuit o altă identitate, redate în procesul-verbal al procurorului potrivit art. 86^2 alin. 5, precum şi declaraţia martorului, consemnată în cursul judecăţii şi semnată de procurorul care a fost prezent la ascultarea martorului şi de preşedintele completului de judecată, potrivit art. 86^2 alin. 6, teza I, pot servi la aflarea adevărului numai în măsura în care sunt coroborate cu fapte şi împrejurări ce rezultă din ansamblul probelor existente în cauză.
Pot fi audiaţi ca martori cărora li s-a atribuit o altă identitate şi investigatorii sub acoperire.
Dispoziţiile prevăzute în alin. 1 - 6 se aplică şi experţilor.
#M36
Deci inca se poate face ceva...Am inteles ca pot depunde o cerere sa fiu audiat separat. Se poate asa ceva ?
ART. 86^2
Modalităţi speciale de ascultare a martorului
#M50
(1) În situaţiile prevăzute în art. 86^1, procurorul sau, după caz, instanţa de judecată poate încuviinţa ca martorul să fie ascultat fără a fi prezent fizic la locul unde se află organul de urmărire penală ori în sala în care se desfăşoară şedinţa de judecată, prin intermediul mijloacelor tehnice prevăzute în alineatele următoare.
(2) La solicitarea organului judiciar sau a martorului ascultat în condiţiile alin. 1, la luarea declaraţiei poate participa un consilier de protecţie a victimelor şi reintegrare socială a infractorilor, care are obligaţia de a păstra secretul profesional cu privire la datele de care a luat cunoştinţă în timpul audierii. Organul judiciar are obligaţia să aducă la cunoştinţa martorului dreptul de a solicita audierea în prezenţa unui consilier de protecţie a victimelor şi reintegrare socială a infractorilor.
#M36
(3) Martorul poate fi ascultat prin intermediul unei reţele de televiziune cu imaginea şi vocea distorsionate, astfel încât să nu poată fi recunoscut.
#M50
(3^1) În cazul judecăţii, părţile şi apărătorii acestora pot adresa întrebări, în mod nemijlocit, martorului ascultat în condiţiile alin. 1 - 3. Întrebările se pun în ordinea prevăzută în art. 323 alin. 2. Preşedintele completului respinge întrebările care nu sunt utile şi concludente judecării cauzei sau pot conduce la identificarea martorului.
(4) Declaraţia martorului ascultat, în condiţiile arătate în alin. 1 - 3^1, se înregistrează prin mijloace tehnice video şi audio şi se redă integral în formă scrisă.
#M36
(5) În cursul urmăririi penale, se întocmeşte un proces-verbal în care se redă cu exactitate declaraţia martorului şi acesta se semnează de procurorul care a fost prezent la ascultarea martorului şi de organul de urmărire penală şi se depune la dosarul cauzei. Declaraţia martorului, transcrisă, va fi semnată şi de acesta şi va fi păstrată în dosarul depus la parchet, într-un loc special, în plic sigilat, în condiţii de maximă siguranţă.
(6) În cursul judecăţii, declaraţia martorului va fi semnată de procurorul care a fost prezent la ascultarea martorului şi de preşedintele completului de judecată. Declaraţia martorului, transcrisă, va fi semnată şi de martor, fiind păstrată în dosarul depus la instanţă, în condiţiile prevăzute în alin. 5.
#M50
(7) Suportul pe care a fost înregistrată declaraţia martorului, în original, sigilat cu sigiliul parchetului sau, după caz, al instanţei de judecată în faţa căreia s-a făcut declaraţia, se păstrează în condiţiile prevăzute în alin. 5. Suportul care conţine înregistrările efectuate în cursul urmăririi penale va fi înaintat la terminarea urmăririi penale instanţei competente, împreună cu dosarul cauzei, şi va fi păstrat în aceleaşi condiţii.
#M36
(8) Dispoziţiile art. 78, 85 şi ale art. 86 alin. 1 şi 2 se aplică în mod corespunzător.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se pot audia martorii cu forta sau sub acoperire? Tarzan2012 Tarzan2012 intr-un proces stiu ca trebuie audiati si martori. AAA are dovezi clare impotriva lui BBB,insa martorii pe care ii cheama AAA se tem sa vina la judecata ptr a ... (vezi toată discuția)
Martor in proces penal Andra_P Andra_P Buna seara, As dori sa stiu daca, fiind citata ca martor intr-un proces penal, am dreptul de a ma proteja.. dorind ca la depunerea marturiei , acuzatul sa nu ... (vezi toată discuția)
Citatie ca martor in dosar penal burdusel liviu burdusel liviu In 2003 am plecat in Italia cu o firma de transport international care reuseau sa te treaca granita chiar daca nu aveai cele 3 luni de stat in tara , asa cum ... (vezi toată discuția)