Textul pe care l-ati reprodus dvs. din citatie, se refera la faptul ca partile nu vor mai fi citate, pot lua la cunostinta de termene deoarece sunt in cunostinta de cauza. In cazul in care lipsesc, pot intra pe portalul instantelor de judecata pentru a verifica noul termen acordat.
Textele de lege care va intereseaza pe dvs. sunt urmatoarele:
Art. 83 - Obligaţia de prezentare
Persoana chemată ca martor este obligată să se înfăţişeze la locul, ziua şi ora arătate în citaţie şi are datoria să declare tot ce ştie cu privire la faptele cauzei.
Art. 198 - Abateri judiciare
Următoarele abateri săvârşite în cursul procesului penal se sancţionează cu amendă judiciară de la 100 lei la 1.000 lei:
a) neîndeplinirea sau îndeplinirea greşită ori cu întârziere a lucrărilor de citare sau de comunicare a actelor procedurale, de transmitere a dosarelor, precum şi a oricăror alte lucrări, dacă prin acestea s-au provocat întârzieri în desfăşurarea procesului penal;
b) neîndeplinirea ori îndeplinirea greşită a îndatoririlor de înmânare ori de comunicare a citaţiilor sau a celorlalte acte procedurale, precum şi neexecutarea mandatelor de aducere.
b1) lipsa nejustificată a apărătorului ales sau desemnat din oficiu fără a asigura substituirea, în condiţiile legii, ori înlocuirea sau refuzul acestuia de a asigura apărarea;
Lipsa nejustificată a martorului, a părţii vătămate sau a părţii responsabile civilmente se sancţionează cu amendă de la 250 lei la 3.000 lei.
Desi atunci cand sunteti chemat ca si martor de catre instanta, aveti dreptul la restituirea cheltuielilor de transport, cazare sau orice alte cheltuieli ocazionate de deplasarea dvs., in baza articolelor de mai jos puteti solicita instantei sa fiti ascultat prin comisie rogatorie, la domiciliul dvs. de resedinta. Trebuie sa motivati aceasta cerere pentru comisia rogatorie (de exemplu: situatie financiara precara) atasand in acest sens inscrisuri doveditoare.
Art. 74 - Ascultarea învinuitului sau inculpatului la locul unde se află
Ori de câte ori învinuitul sau inculpatul se găseşte în imposibilitate de a se prezenta pentru a fi ascultat, organul de urmărire penală sau instanţa de judecată procedează la ascultarea acestuia la locul unde se află, cu excepţia cazurilor în care legea prevede altfel.
Art. 86^2 - Modalitati speciale de ascultare a martorului
In situatiile prevazute in art. 861, procurorul sau, dupa caz, instanta de judecata poate incuviinta ca martorul sa fie ascultat fara a fi prezent fizic la locul unde se afla organul de urmarire penala ori in sala in care se desfasoara sedinta de judecata, prin intermediul mijloacelor tehnice prevazute in alineatele urmatoare.
La solicitarea organului judiciar sau a martorului ascultat in conditiile alin. 1, la luarea declaratiei poate participa un consilier de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor, care are obligatia de a pastra secretul profesional cu privire la datele de care a luat cunostinta in timpul audierii. Organul judiciar are obligatia sa aduca la cunostinta martorului dreptul de a solicita audierea in prezenta unui consilier de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor.
Martorul poate fi ascultat prin intermediul unei retele de televiziune cu imaginea si vocea distorsionate, astfel incat sa nu poata fi recunoscut.
In cursul judecatii, partile si aparatorii acestora pot adresa intrebari, in mod nemijlocit, martorului ascultat in conditiile alin. 1-3. Intrebarile se pun in ordinea prevazuta in art. 323 alin. 2. Presedintele completului respinge intrebarile care nu sunt utile si concludente judecarii cauzei sau pot conduce la identificarea martorului.
Declaratia martorului ascultat, in conditiile aratate in alin. 1-31, se inregistreaza prin mijloace tehnice video si audio si se reda integral in forma scrisa.
In cursul urmaririi penale, se intocmeste un proces-verbal in care se reda cu exactitate declaratia martorului si acesta se semneaza de procurorul care a fost prezent la ascultarea martorului si de organul de urmarire penala si se depune la dosarul cauzei. Declaratia martorului, transcrisa, va fi semnata si de acesta si va fi pastrata in dosarul depus la parchet, intr-un loc special, in plic sigilat, in conditii de maxima siguranta.
In cursul judecatii, declaratia martorului va fi semnata de procurorul care a fost prezent la ascultarea martorului si de presedintele completului de judecata. Declaratia martorului, transcrisa, va fi semnata si de martor, fiind pastrata in dosarul depus la instanta, in conditiile prevazute in alin. 5.
Suportul pe care a fost inregistrata declaratia martorului, in original, sigilat cu sigiliul parchetului sau, dupa caz, al instantei de judecata in fata careia s-a facut declaratia, se pastreaza in conditiile prevazute in alin. 5. Suportul care contine inregistrarile efectuate in cursul urmaririi penale va fi inaintat la terminarea urmaririi penale instantei competente, impreuna cu dosarul cauzei, si va fi pastrat in aceleasi conditii.
Dispozitiile art. 78, 85 si ale art. 86 alin. 1 si 2 se aplica in mod corespunzator.
Daca instanta a hotarat ca trebuie sa fiti citat pentru a depune marturie aveti 3 variante:
1. va prezentati
2. puteti fi adus cu mandat. daca nu faceti dovada ca nu va puteti prezenta
3. comisie rogatorie (instanta poate accepta sau respinge aceata cerere): veti depune marturie in Ploiesti in fata organelor de cercetare penala
Daca martorii citati nu au fost prezenti la data si locul savarsirii faptei, pot declara aceasta in fata organului de cercetare penala.
Lipsa justificata la termenul mentionat in citatie poate insemna: martorul este plecat din tara, martorul nu locuieste la adresa la care a fost citat, martorul este internat in spital, etc.