avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... art . 10 CPP litera a,
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

art . 10 CPP litera a,

In esenta ceea ce doresc sa va intreb : Pt o fapta instanta s-a pronuntat ( partea civila nu a fost reglementata) .Pentru aceeasi fapta procurorul a dispus ulterior SCOATEREA DE SUB UP IN TEMEIUL ART 10.CPP litera a! Exista vreo posibilitate sa atacam solutia procurorului ? Desi fapta a fost judecata odata aspectul legat de partea civila a ramas nerezolvat! ( VA MULTUMESC ANTICIPAT)
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:57, 26 Aprilie 2012
Impotriva rezolutiei prin care s-a dispus sup, puteti face plangere la procurorul ierarhic superior, in termen de 20 de zile de la data comunicarii solutiei.
Repararea prejudiciului poate fi obtinut pe calea unei actiuni civile, chiar daca instanta a lasat nesollutionata actiunea penala din cadrul procesului penal.
Practic o hotarare jud. pentru o fapta face imposibila o noua incepere a UP pt. acceasi fapta? ( Indiferent de solutionarea sau nu a laturii civile? ) Va multumesc anticipat!
Puteti deschide proces civil.
Situatia e mai complexa, actiunea civila pentru repararea prejudiciului poate fi pornita si in fata instantei civile , chiar inainte de inceperea up pentru fapta prin care a fost creat prejudiciul, apoi poate fi mutata in procesul penal. Iar o actiune civila din procesul penal , daca nu a fost solutionata , poate fi pornita la instanta civlia.
Prejudiciul poate fi reparat daca este dovedit , indiferent daca autorul prejudiciului a fost sau nu condamnat penal.Daca nu a fost condmanat penal, inseamna ca fapta lui nu constituie infractiune, ori au intervenit alte motive pentru care nu mai poate fi tras la raspundere penala( vedeti art. 10 din Codul de procedura penala).
Art. 278 indice 1 , alin 11 din XC. pr. penala prevede ca:
(11) In situatia prevazuta in alin. 8 lit. a), persoana in privinta careia judecatorul, prin hotarare definitiva, a decis ca nu este cazul sa se inceapa ori sa se redeschida urmarirea penala nu mai poate fi urmarita pentru aceeasi fapta, afara de cazul cand s-au descoperit fapte sau imprejurari noi ce nu au fost cunoscute de organul de urmarire penala si nu a intervenit unul dintre cazurile prevazute in art. 10.


Sper sa fi inteles intrebarile dvstra cu toate ca este foarte greu la modul in care le-ati formulat.
Impotriva masurilor sau actelor efectuate de procuror faceti plangere conform 275-278c.p.p.
Dupa respingerea plangerii facute conf. 275-278c.p.p.impotriva rezolutiei de scoatere de sub urmarire penala puteti face plangere in instanta conf.art 278 ind.1
In cazul in care instanta respinge plangerea si mentine rezolutia atacata,in cazul nostru este vorba inteleg de scoaterea de sub urmarire penala in temeiul art.10 lit a,respectiv fapta nu exista,hotararea instantei este una definitiva.
Art.22 c.p.p ne spune ca hotararea definitiva a instantei penale are autoritate de lucru judecat in fata instantei civile care judeca actiunea civila,cu privire la existenta faptei,a persoanei care a savarsit-o si a vinovatiei acesteia.
Parerea mea este ca nu puteti merge in instanta civila.


Alte discuții în legătură

Procedura actiune in instanta Nina1 Nina1 Actionez in instanta prin plangere impotriva rezolutiei procurorului dispusa intr-un dosar penal pentru infractiuni de fals si uz de fals. Ma pot constitui ... (vezi toată discuția)
Hotarare procuror- cand se considera a fi irevocabila ORKLA ORKLA Buna ziua. Am un dosar penal la parchet eu fiind inculpatul. A inceput urmarirea penala acum vreo 8 luni si din cate am inteles in putin timp voi avea ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva rezolutiei - petent, cale de urmat lonley-wolf lonley-wolf Am primit o rezolutie de NUP iar in comunicare mi se spune ca daca sunt nemultumit de solutie pot formula plangere impotriva acesteia conform art. 278 alin 3 ... (vezi toată discuția)