Buna,
am lucrat la o firma 10 luni , dupa care m au dat afara (grup de 19 persoane), dupa 1.5 luni , m au reangajat.
Acum am 2.5 luni pe noul post, dar iar m au dat afara (grup de 10 persoane).
in aceste conditii firma trebuie sa ne dea salar compensatoriu? Asa am auzit...
Va multumesc!
Trebuia sa vi se acorde salar compensator si la prima concediere si la a doua.
Parerea mea e ca ar trebui sa faceti o cerere ( si sa luati nr de inregistrare de la secretariatul unitatii) prin care sa solicitati drepturile cuvenite conform articolelor postate mai jos.
Va redau mai jos articole din Contractul Colectiv de Munca la Nivel National
Succes!
ART.74
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78
(1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Dar oare mai pot cere sa mi se plateasca salarii compensatorii retroactiv?sau doar acum, pentru ultimul post (la care sunt in preaviz pana in data de 10.12.208).
Puteti pentru amandoua; termenul legal de prescriptie este de 3 ani:
ART. 283 - Codul Muncii– Formularea cererilor de solutionare a conflictelor de munca
(1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
(2) In toate situatiile, altele decat cele prevazute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului.
Perioada preaviz
mitrache_v
Buna ziua! Imi puteti da si mie reglementarea legala prin care perioada de preaviz in cazul concedierii individuale este de 20 de zile calendaristice? Va ... (vezi toată discuția)