avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Compensarea in bani a CO la incetarea raporturilor de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Compensarea in bani a CO la incetarea raporturilor de munca.

De maine intru in preaviz, 14 zile lucratoare, concediu nu mai pot lua, pentru ca este altcineva programat sa plece si as vrea sa stiu daca agajatorul are obligatia sa-mi plateasca concediul ramas,14 zile sau le pierd?
Din cate mi-a zis, concediul ramas e pierdut.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:45, 28 Noiembrie 2010
preavizul e de 15 zile , concediul de odihna ramas neefectuat pana la incetarea contractului de munca dupa expirarea preavizului se plateste
Nu e obligatoriu, am hotarat cu directoarea sa stau doar 14 zile calendaristice. Si in leg cu concediu asa stiam si eu, dar mie mi-a zis ca il pierd. Am sa vorbesc maine cu directoarea sa vad daca rezolv ceva.
Multumesc!
1. Din Codul muncii:
Art.141...
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
2. Din CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Durata minima a preavizului este cea prevazuta in CCMN si este de 20 de zile lucratoare.
Art.74 (2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
(3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.
In cazul incetari contractului de munca concediul de odihna neefectuat se compenseaza in bani (art.141 alin.4 codul munci).
In cazul unei demisii, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile. In orice caz, termenul de preaviz nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere (art. 79 alin. (4) din Codul muncii).

Ce ati spus dumneavoastra este in cazul in care agajatorul vrea sa imi desfaca contractul de munca, sa ma concedieze, dar aici nu este cazul, eu mi-am depus singur demisia.
Deci sa inteleg ca angajatorul este obligat sa imi plateasca concediul ramas?

Alte discuții în legătură

Preaviz si co in caz de concediere valery_70 valery_70 In data de 22.07.2008 am fost anuntati ca firma nu ne mai poate asigura de lucru din 23.07 si ne concediaza .Va rog sa-mi spuneti daca avem dreptul la ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii Towelie Towelie Buna ziua, M-ar interesa in ce conditii se acorda salariile compensatorii la o societate comerciala privata, avand in vedere ca se face o restructurare ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea postului,concedierea lory98 lory98 Sunt chemata la servici pentru a-mi semna demisia din partea angajatorului pe motiv ca se desfiinteaza postul.Momentan sunt in concediu de odihna trimisa ... (vezi toată discuția)