avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Izolare termica cu polistiren+plata pierderilor la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Izolare termica cu polistiren+plata pierderilor la incalzire a celor care au centrale de apart.

Buna,locuiesc intrun bloc in care s-au montat usile+geamurile de pe casa scarii de termopan iar acoperisul e cu tigla in 2 ape.
D-nul administrator +d-nul presedinte +vecinii de la parter,doresc sa izoleze termic pe exterior cu polistiren cu o anumita firma, exista o lege s-au o reglementare in acest sens ,s-au totul decurge dupa cum se inteleg partile(asociatia si firma care executa lucrarea.)?
Din 16 apart, 6 apart avem centrala termica de apart, restul de 10 apart. au ramas la vechiul sistem de incalzire centralizat.Cele 10 apart. si-au montat repartitoare de costuri ptr. incalzire pe calorifere.Firma care administreaza aceste repartitoare de costuri ne factureaza si noua (celor 6 apart)o parte din pierderi( innafara de caldura platita ptr incalzirea casei scarii-partile comune)intrucit prin cele 6 apart trec coloanele de incalzire catre vecinii care nu au centrala , aceste coloane ne-au obligat sa le izolam si sa le imbracam in rigips, si totusi tot mai platim "ceva"la pierderile de la incalzire, e normal,exista si ptr. aceasta situatie vreo lege(care sa prevada cele 2 forme de incalzire a apart:centralizat si proprie(cu centrala termica)?
Cel mai recent răspuns: costeaa23 , utilizator 17:02, 27 Ianuarie 2017
Reabilitarea termica a condominiului, daca nu este facuta prin programul national, atunci poate fi facuta cu o firma la alegerea conducerii asociatiei dv., alegere din mai multe oferte.
Este o lucrare ca oricare lucrare de reparatii si intretinere care se negociaza intre firma respectiva si conducerea asociatiei.

Calculul caldurii intr-un condominiu in care sunt montate repartitoare se realizeaza in conformitate cu Ordinul 343/2010 ANRSC.
Prin acest calcul si cei deconectati de la sistemul de incalzire centralizat trebuie sa plateasca o cota-parte din factura de caldura pentru spatiile comune, dar si pentru tevile verticale din apartamente.
Aceasta cota este proportionala cu cota-parte indiviza de proprietate, adica cu suprafata apartamentului.
Cine v-a obligat sa va izolati coloanele, ca nu se intelege prea clar din mesajul dv.?
Caldura degajata prin tevile verticale nu este o "pierdere de caldura", ci un aport de caldura la ceea ce obtineti dv. cu centrala termica in propriul apartament.

Deci, da, trebuie sa platiti si dv., cei cu centrale termice, o parte din factura de caldura.

Interventie moderator
Clonarea mai multor ID-uri pe forum este interzisa.
Va rog sa nu deschideti mai multe topicuri pe aceeasi tema. Lamuriti problemele legate de acelasi subiect in topicul deschis deja.
Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2012
elga50, moderator
Am un caz intr-un bloc unde exista o singura pereche de tevi (tur-retur), iar aceste tevi trec prin baile apartamentelor. De acolo se ramifica in camere. Cit ar trebui sa plateasca aceasta cota parte cei cu centrale de apartament? Modelul fiind tip "vagon", adica se trece prin camere de la intrare pina la baie. Si aici Asociatia de proprietari a obligat la izolarea tevilor, face periodic controale si totusi, se plateste o cota, in afara de cea a spatiilor comune.
Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2012
elga50, moderator
Daca s-a facut inventarierea intregului sistem de incalzire, s-a luat in calcul probabil numai acea unica pereche de tevi.
Se plateste caldura calculata la intregul sistem de tevi verticale, adica atat cat se extrage din factura de caldura pentru SET-ul tevilor verticale, in functie de cota-parte indiviza.

Altfel spus, tevile verticale global sunt considerate a fi ca un corp de incalzit. Pe repartitorul-martor din subsol se inregistreaza un numar de unitati de index.
Diferenta dintre indecsi de la o luna la alta se inmulteste, mai direct spus, cu factorul de conversie al acestui corp de incalzit format din tevi.
Rezultatul se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza si se corecteaza pe etaje diferite din cauza dimensiunii diferite (diametrul) a tevilor verticale, cu un anumit coeficient.

Eu nu stiu cum arata o factura de caldura, din care se poate extrage pentru SET-ul tevilor verticale, in functie de cota-parte indiviza.:-/

Puteti explica mai bine ?.
Ce se intampla in blocurile in care nu sunt repatitoare de caldure? Exista vreo lege/ordonanta prin care pot fi obligati cei cu centrale sa plateasca pentru tevile care traverseaza apartamentul lor? Si cum se calculeaza cota parte pentru plata caldurii din spatiul comun? Astept raspuns, multumesc
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2017
costeaa23, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza caldura la pausal? mihaelapohoata mihaelapohoata Buna seara, mai am o curiozitate legata de asociatia de proprietari. Cum se calculeaza conform legii in vigoare, caldura la pausal. Asociatia la care lucrez de ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Despre noul?/vechi sistem de calcul al caldurii. ndan57 ndan57 Buna ziua, doresc sa ve explic despre ce este vorba la mine in bloc si daca se poate sa discutam... Blocul are 4 nivele cate 10 apartamente pe scara si 5 ... (vezi toată discuția)