avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Documente pentru recunoasterea vechimii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Documente pentru recunoasterea vechimii

Buna ziua
Am o cunostinta care de cativa ani lucreaza in Bermuda cu contract de munca legal si ar dori sa se intoarca in tara la expirarea contractului.
Va rog sa-mi spuneti ce acte trebuie sa aduca de la angajatorul strain pentru ca in Romania sa i se recunoasca vechimea in munca si stagiul de cotizare pentru pensie. Si as mai dori sa stiu ce salariu i se va lua in calcul pentru pensie deoarece a fost platita in dolari.
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 12:40, 8 Decembrie 2008
Daca a fost salariatul unei societati straine care a platit contributiile datorate salariatului in tara respectiva, fara a se face nici un contract de asigurare cu casa de pensii din Romania nu va beneficia de pensie aici. Va beneficia de pensie in statul respectiv in conformitate cu legislatia respectiva.
adelaida_07 a scris:

Daca a fost salariatul unei societati straine care a platit contributiile datorate salariatului in tara respectiva, fara a se face nici un contract de asigurare cu casa de pensii din Romania nu va beneficia de pensie aici. Va beneficia de pensie in statul respectiv in conformitate cu legislatia respectiva.

Chiar asa ??? Oare ce-o zice legislatia in acest domeniu ...;)
Art.8 alin.1 din Legea nr.19/2000, constituie stagiu de cotizare perioadele in care persoanele au platit contributii de asigurari sociale in sistemul public din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
mirela onea a scris:

Buna ziua
Am o cunostinta care de cativa ani lucreaza in Bermuda cu contract de munca legal si ar dori sa se intoarca in tara la expirarea contractului.
Va rog sa-mi spuneti ce acte trebuie sa aduca de la angajatorul strain pentru ca in Romania sa i se recunoasca vechimea in munca si stagiul de cotizare pentru pensie. Si as mai dori sa stiu ce salariu i se va lua in calcul pentru pensie deoarece a fost platita in dolari.
Multumesc mult

Stimata doamna, geografia este unul dintre punctele mele slabe, dar va pot spune ca statele cu care Romania are incheiate tratate sau conventii sunt: Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, R.P.D. Coreeana, Cuba, Franta, Iugoslavia, Mongolia, Polonia, Ungaria, Rusia, Cehia, China si Moldova.
De asemenea, pot beneficia de pensie din partea statului roman si persoanele care au realizat stagii de cotizare intr-unul din cele 69 de state semnatare ale Conventiei de la Haga. Nu va pot da un raspuns complet deoarece habar nu am unde este Bermuda!
In prezent pensia se achita in moneda nationala.

Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Decembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Arhipeleagul Bermuda din Oceanul Atlantic este o dependenţă a Regatului Unit al Marii Britanii. ;)
Fiind o dependenta a Regatului Unit este posibil sa fie aplicabil Regulamentul Consiliului nr. 1408/71/CEE privind aplicarea regimurilor de securitate socială lucrătorilor salariaţi, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor lor care se deplasează în interiorul Comunităţii, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 149 din 5.7.1971, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, in vederea depunerii cererii, persoana interesată trebuie să indice informaţii referitoare la faptul că a realizat perioade de asigurare sau echivalente, atât în România, cât şi în alte state membre.
Persoana va depune cererea la casa teritorială de pensii a locului de reşedinţă (locul de şedere obişnuit) din România şi care este instituţia de instrumentare a cererii, împreună cu toate documentele precizate în Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului muncii şi solidarităţii sociale nr. 340/2001, cu modificările şi completările ulterioare (Cap. VII Referitor la stabilirea şi plata pensiilor). Solicitantul va depune şi documente care să ateste faptul că a fost asigurat pe teritoriul altor state membre. În cererea de pensie, solicitantul va preciza dacă doreşte amânarea acordării prestaţiei într-unul dintre celelalte state membre în care a lucrat. În vederea acordării pensiei în România, persoana trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute de legislaţia naţională.
Cu certitudine stagiul efectuat ii va fi recunoscut, Marea Britanie este unul dintre statele semnatare ale Conventiei de la Haga!

Alte discuții în legătură

Vechime in munca popescu ela popescu ela Buna ziua, doresc sa va adresez o intrebare legata de vechimea in munca. Am fost angajata in Romania un numar de ani dupa care am plecat in strainatate, ... (vezi toată discuția)
Pensie guzumas guzumas buna ziua.sant pensionara pe caz de boala cu gradul3 redus la jumatate.am lucrat in italia cu contract de munca si toate datoriile ... (vezi toată discuția)
Apostila in gibraltar?! nadia_federico nadia_federico buna....sant casatorita cu español in Gibraltar si incerc sa inscriu casatoria in Starea Civila in Bacau Aici mi se spune ca apostila din Gibraltar NU ... (vezi toată discuția)