avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz

Buna ziua,

La sfarsitul lunii martie am fost data afara din firma in care lucram pe motiv de nepotrivire a functiei pe care o ocupam(mentionez ca in decurs de 1 an de zile atat cat am fost angajata niciodata nu s-a intocmit vreun referat de abatere disciplinara),si din cate stiu poti da pe cineva afara dar sa ai si ceva dovezi cum ca acel om nu este potrivit(nu doar pt simplul fapt ca poate cineva din firma nu ma avea la suflet..).
In fine ideea este alta:directoarea de la Hr imi spune asa de la 1 aprilie stai acasa(gen in prezviz pana la sf lunii)iar la sf vii si iti semnezi demisia(cu acordul partilor)incepand cu data de 1 aprilie pentru ca toata aceasta luna sa poata fi platita.
Acum ajungand aproape de sf lunii vorbesc cu ea si imi spune ca nu o sa mai fiu platita pe luna aprilie fiindca daca eu imi dau demisia mi se va incheia contractul de munca nu de comun acord asa cum am discutat initial ci pe motiv de nepotrivire.
Intrebarea mea este:cum sa procedez?daca semnez demisia cu acordul partilor mi se mai plateste ceva?nu e normal asa sa iti fie platit preavizul(cel de comun acord?)fiindca ea spune ca daca semnez nu voi fi platita ci doar in baza inscrierii acestui aspect in cartea de munca ca nu corespund postului mi se plateste(ceea ce evident va fi un minus in uramtoarea mea angajare).

Va rog astept un raspuns in acest sens!

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: ContSters126453 , utilizator 23:26, 26 Aprilie 2012
De cev-ati lasat amagita de vorbe, puteati incheia o minuta sau un angajament de cum se va face incetarea.
Daca demisionati sau incetati contractul cu acordul partilor nu beneficiati de somaj.
daca semnez demisia cu acordul partilor mi se mai plateste ceva?

Nu exista demisie cu acordul partilor. Demisia este un act de vointa unilateral al salariatului, contractl incetand dupa efectuarea preavizului inscris in contract.
nu e normal asa sa iti fie platit preavizul(cel de comun acord?)

Acordul partilor inseamna incetarea amabiabila cu art.55 lit.b din c.mun. In acesta caz nu exista perioada de preaviz.
ca nu corespund postului mi se plateste

Asta inseamna ca se va face o concediere cu art.61 lit.d - necorespundere profesionala si veti beneficia de somaj.
Concedierea pentru necorespundere profesionala se poate dispune numai dupa dupa evaluarea prealabila a dv., conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
Prevederi ale C Mun.:
Art. 61
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
Art. 62
(1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)�d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
(3) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.
Art. 63
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) , precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
Va multumesc tare mult pentru raspuns!

O seara buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere prares prares Cum se procedează la concediere în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă?... Si care sunt efectele? (vezi toată discuția)
Ref.concediere daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti ce documente trebuie intocmite pentru ca un salariat sa fie concediat pt. necorespundere profesionala. Exista in cadrul societatii un ... (vezi toată discuția)
Concedierea fara preaviz AncaIoanaC AncaIoanaC Buna ziua, Am nevoie de ajutor din partea d-voastra cu privire la urmatoarea situatie. Detin o intreprindere mica in constructii iar doi dintre angajatii ... (vezi toată discuția)