avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Perioada de pensie de invaliditate constituie stagiu? ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Perioada de pensie de invaliditate constituie stagiu? Cand se poate beneficia de pensie anticipata?

Buna ziua,
Mama s-a nascut in martie 1961 si a lucrat din 1981 pana in 1996(15 ani),apoi a fost pensionata pe caz de boala cu Gradul 2 de invaliditate.
As dori sa stiu daca se adauga la vechime anii acestia de pensionare si la ce varsta poate sa iasa cu pensia anticipata?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: SanduIonela , utilizator 19:58, 24 Aprilie 2012
De la pensie de invaliditate se poate trece doar la cea de limita de varsta.Limita de varsta la 62 de ani.Perioada de pensie de invaliditate este stagiu asimilat si intra in calculul pensiei de limita de varsta.

Legea 263/2010

Art. 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
1. Pentru o femeie nascuta in martie 1961 varsta standard de pensionare este de 62 de ani, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani si 1 luna iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Asadar mama dvs. poate solicita pensie pentru limita de varsta la 62 de ani, in martie 2023.

3. - De la pensie de invaliditate poate trece numai la pensie de limita de varsta si atunci va opta pentru cea mai avantajoasa dintre ele.
- Adica nu poate beneficia de pensie anticipata sau anticipata partiala (nici nu avea cum pemtru ca ii trebuia un stagiu de cotizare de 31 de ani si 1 luna).

4. Perioada in care a beneficiat de pensie de invaliditate este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si va fi valorificata la pensia pentru limita de varsta.
Va multumesc pentru raspunsuri,

Problema este ca astazi a fost la Institutul de expertiza si recupare a capacitatii de munca si i s-a taiat pensia.Inainte avea gradul 2 de pensionare cu 3 boli autoimune,Lupus eritematos sistemic ,Sindrom Reynard si Dermatomiozita.Astazi sa aflam ca defapt cei de acolo i-au pus decat diagnosticul de Lupus eritematos sistemic si i-au taiat efectiv cele 2 boli pe care le are,asta probabil ca sa poata sa ii taie pensia.
Va rog ,ce sfat imi puteti da?Ar trebui sa facem contestatie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata tuilleries tuilleries Buna ziua. In lumina ultimelor prevederi legislative in materie, va rog sa imi spuneti cand ma pot pensiona la limita de varsta si anticipat, respectiv ... (vezi toată discuția)
Care este varsta de pensionare? mary_roby20 mary_roby20 va rog sa imi spuneti in legatura cu pensionare .am pe matusa mea care a lucreat ca sticlar(- gravor) in grupa 1 din data de 1.04.1980 pana pe22.10.1998.dansa ... (vezi toată discuția)
Nelamurire privind pensia de invaliditate ionelasandu ionelasandu Am o mare dilema cu privire la vechimea in munca acordata in urma pensiei de invalididate de gradul II.Mentionez ca mama are varsta de 51 de ani ,ani lucrati ... (vezi toată discuția)