va rog sa imi spuneti in legatura cu pensionare .am pe matusa mea care a lucreat ca sticlar(- gravor) in grupa 1 din data de 1.04.1980 pana pe22.10.1998.dansa este nascuta pe 07.03.1961.va multumesc
a lucrat doar aceasta perioada da 18 ani in grupa 1,dupa care a avut o depresie si au pensionat-o pe caz de boala,dar anul trecut i-au spus ca trebuie sa depuna dosarul de pensie ca trwbuie sa ii vina pensia de drept.ea nu sa mai prezenta la comisie si i-au taiat-o pe aia de boala,dar nici de drept nu i-a venit.as vrea sa ma lamuriti va rog mult.va multumesc anticipat.
1. Pentru o femeie nascuta in martie 1961 varsta standard de pensionare este de 62 de ani, satgiul complet de cotizare este de 32 de ani si 1 luna, stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. Pentru cei 18 ani si 6 luni lucrati in gr.I de munca:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 4 ani (62 - 4 = 58);
- se adauga la stagiul de cotizare 9 ani (18/6 + 9 = 27 de ani si 6 luni).
3. Poate solicita pensie pentru limita de varsta la 58 de ani, in martie 2019.
4. Pentru a beneficia de pensie anticipata partiala, la 57 de ani, in martie2018, ar avea nevoie de un stagiu de cotizare de 32 de ani si 1 luna.
5. Perioada in care a beneficiat de pensie de invaliditate este perioada asimilata si se ia in calcul numai la pensia pentru limita de varsta.
6. - Nu-mi dau seama de ce i s-a spus ca poate beneficia de pensie pentru limita de varsta.
- Mergeti la Casa de Pensii si cereti lamuriri (ar fi bine sa cereti raspunsul in scris).
Anul de pensionare
monyicutza
In urma unei judecati, mama a primit grupa I si 9 ani si jumatate. As vrea sa stiu daca acesti ani se scad din varsta de pensionare si in ce an ar trebui sa ... (vezi toată discuția)