avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Daune morale pentru masura abuziva de suspendare a ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Daune morale pentru masura abuziva de suspendare a dreptului de a conduce

În anul 2008 am fost implicat într-un accident rutier din care a rezultat vătămarea corporală a pasagerului din celălalt autoturism şi a subsemnatului. Poliţia rutieră a apreciat, fără a face cercetări în acest sens, că eu a-şi fi pătruns în intersecţie la culoarea roşie a semaforului. Dosarul a fost înaintat Parchetului pentru cercetări privind latura penală respectiv vătămare corporală din culpă, soluţionat cu NUP pentru ambii conducători auto. În baza NUP poliţia rutieră a dispus suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 zile pentru subsemnatul pe motiv că sunt suspectat că a-şi fi pătruns în intersecţie la culoarea roşie a semaforului. Am depus o plângere la TMB în acest sens, plângere respinsă ca neântemeiată. Am făcut recurs şi Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că măsura este nelegală şi o anulează. Doresc să cer daune morale pentru prejudiciul creat prin măsura abuzivă luată de către Brigada de Poliţie Rutieră.Care este suma ce poate fi cerută în asemenea situaţie? trebuiesc depuse documente justificative privind prejudiciul creat? taxa de timbru este conformă sumei cerute - în cazul în care instanţa nu este de acord cu suma cerută şi stabileşte o altă sumă , restituie contravaloarea din timbrul judiciar? Mulţumesc ...
~ Conținut șters la cerere ~
mulţumesc
Cuantifcarea prejudiciului moral nu este supusa unor criterii legale de determinare. Daunele morale se stabilesc prin apreciere, ca urmare a aplicarii de catre instana de judecata a criteriilor referitoare la consecinele negative suferite de cei în cauza în plan fizic si psihic, importanta valorilor lezate si în masura în care au fost lezate aceste valori, intensitatea perceptiei consecinelor vatamarii, masura în care le-a fost afectata situatia familiala, profesionala si sociala. Toate aceste criterii de cuantifcare a prejudiciului moral sunt subordonate conotatiei aprecierii rezonabile, pe o baza echitabila, corespunzatoare
prejudiciului real si efectiv produs victimei,astfel încât să nu se ajungă la o îmbogăţire fără justă cauză a celui care pretinde daune morale.Criteriul general evocat de CEDO constă în aceea că despăgubirile trebuie să prezinte un raport rezonabil de proporţionalitate cu atingerea adusă reputaţiei, având în vedere totodată, gradul de lezare a valorilor sociale ocrotite, intensitatea şi gravitatea atingerii adusă acestora.În situaţia daunelor morale datorită naturii lor nepatrimoniale, o evaluare exactă a acestora în bani nu este posibilă, întinderea despăgubirilor realizându-se prin apreciere raportată la elementele de fapt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum contest actele intocmite de politist de la politia rutiera? macho33 macho33 Sunt politist si fac parte din Politia Judiciara. In decembrie 2008 in timpul serviciului am condus autoturismul din dotarea sectiei, neinscriptionat insa ... (vezi toată discuția)
Accident soldat cu vatamarea corporala a unei persoane ssile86 ssile86 Buna ziua!As vrea avea si eu o intrebare si daca puteti sa ma ajutati!Am avut un accident cu masina cand mergeam acasa,am oprit la semnalul semaforului de ... (vezi toată discuția)
Cum iti poti dovedi nevinovatia intr-un accident rutier fara martori ? truica truica Acum ceva timp am fost implicat intr-un accident rutier si doresc sa va cer pareri pro si contra despre cum vedeti voi acesta situatie. [b]Date intrare ... (vezi toată discuția)