Buna ziua.
Am si eu o intrebare: Inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil si a codului de procedura civila in vechiul cpc , la titlul II competenta teritoriala, art. 10 alin 4 se specifica "in cererile privitoare la obligatii comerciale, instanta locului unde obligatia a luat anstere sau aceea a locului platii" acum acest art. a fost abrogat, iar asta inseamana ca de acum incolo ne adresam nu mai la instanta unde isi are sediul paratul?
Va multumesc.
#-o
Raspunsul este "da", pentru ca nu poate fi altul. Insa nu este vorba despre un nou Cod de procedura civila, ci despre Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, act normativ prin care a fost abrogat pct. 4 al art. 10 Cod procedura civila.
Oare nu trebuie avuta in vedere si data la care a luat nastere rapotul juridic?caci noul cod civil si modificarile aduse de acesta se aplica raporturilor juridice nascute dupa data intrari sale in vigoare...iar pentru celelelte se aplica veche reglementare, nu-i asa?
Am vazut ca sunteti consilier juridic. Presupun ca fie nu ati citit cu atentie discutia, fie nu ati citit cu atentie Legea nr. 71/2011. Nu are importanta cand s-a nascut raportul juridic, pentru ca nu discutam fondul aici, ci instanta competenta sa judece litigiile dintre profesionisti.
Dispozitiile de punere in aplicare prevazute in Legea nr. 71/2011 se refera numai la prevederile cuprinse in Noul Cod civil si nici nu ar putea fi altfel. Normele procedurale sunt de imediata aplicare iar prezenta discutie este tocmai despre prevederile Codului de procedura civila. Sugestia mea este, fara suparare, sa cititi cu atentie Legea nr. 71/2011.