avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Despagubiri dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Despagubiri dupa divort

Buna ziua. As vrea sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Tatal meu a inaintat o cerere de divort la Judecatoria sect 1 impotriva mamei mele dorind ca divorul sa se pronunte din culpa comuna, insa in acea cerere sustine ca s-a casatorit din interes deoarece a fost constrans de catre parinti, mama mea avand domiciliul in Bucuresti iar el fiind din Otopeni, Ilfov (pe vremea acea un buletin de Buc fiind extrem de important). El in toti anii de casnicie a fost extrem de distant cu mama iar de vreo 6 ani are o amanta cu care s-a mutat in casa mea de aproximativ un an (eu nefiind de acord cu acea femeie m-a dat si pe mine in judecata dorind sa obtina acea casa cu toate ca a fost contruira atat din banii mei cat si din banii ambilor parinti). Mentionez ca parintii mei sunt casatoriti de 27 de ani. Dupa noul cod civil am inteles ca mama mea poate cere despagubiri deoarece el a inselat-o, a pacalit-o in toti acesti ani si ea doreste ca divortul sa se pronunte doar din vina lui. Exista vreo sansa sa obtina o suma de bani compensatorie? multumesc.
Cel mai recent răspuns: LUCY04 , utilizator 17:37, 25 Aprilie 2012
Da, exista aceasta posibilitate. Mama poate cere divortul si ea, prin cerere reconventionala, invocand faptele pe care isi intemeiaza cererea, si sa solicite desfacerea casatoriei din vina sotului.Conditiile pentru a obtine despagubiri ar fi indeplinite, vechimea casniciei si posibilitatea dovedirii faptelor tatalui dvs.
Eu am vorbit deja cu un avocat care mi-a spus ca nu stie daca poate obtine cine stie ce despagubiri dat fiind faptul ca abia a intrat in vigoare acest cod civil si nu exista jurisprudenta. este adevarat acest lucru?
De fapt, ceea ce poate sa obtina sotul nevinovat de la sotul vinovat , dupa desfacerea casatoriei, este o prestatie compensatoare, care se poate obtine doar daca exista vechime de cel putin 20 de ani a casniciei, iar conditia este in depinita.
Se pot obtine si despagubiri, distinct, in cazul in care casnicia nu are aceasta vechime, insa se dovedeste culpa sotului parat.
Art. 388 Noul cod vivil ,Acordarea despăgubirilor:
Distinct de dreptul la prestaţia compensatorie prevăzut la art. 390, soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească. Instanţa de tutelă soluţionează cererea prin hotărârea de divorţ.
Art. 390-Condiţiile prestaţiei compensatorii:
(1) În cazul în care divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului pârât, soţul reclamant poate beneficia de o prestaţie care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care o solicită.
(2) Prestaţia compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puţin 20 de ani.
(3) Soţul care solicită prestaţia compensatorie nu poate cere de la fostul său soţ şi pensie de întreţinere, în condiţiile art. 389.
Art. 392-Forma prestaţiei compensatorii:
(1) Prestaţia compensatorie poate fi stabilită în bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori în natură, sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile care aparţin debitorului ( beneficiul adus de folosinta bunului).
(2) Renta poate fi stabilită într-o cotă procentuală din venitul debitorului sau într-o sumă de bani determinată.
(3) Renta şi uzufructul se pot constitui pe toată durata vieţii celui care solicită prestaţia compensatorie sau pentru o perioadă mai scurtă, care se stabileşte prin hotărârea de divorţ.

In mare, cam acestea sunt prevederile Noului Cod civil.Deci sotul nevinovat, care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate solicita sotului vinovat sa il despagubeasca.
Instanta de tutela are competenta de a solutiona cererea prin hotararea de divort.
Despagubirile pot fi cerute distinct de dreptul la prestatia compensatorie.
Obligatia de intretinere intre soti inceteaza prin desfacerea casatoriei.
Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei.
Aceeaşi obligatie intervine si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legătură cu casatoria.
In cazul în care casatoria a durat cel puţin 20 de ani, iar divortul se pronunta din culpa exclusiva a soţului parat, sotul reclamant poate beneficia de o prestatie care sa compenseze, atat cat este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care o solicită.
Sotul care solicita prestatia compensatorie nu poate cere de la fostul său sot si pensie de intretinere.
Sa inteleg ca instanta hotaraste daca primeste o anumita suma de bani globala sau o renta viagera? si acea suma cine o stabileste? trebuie sa specifice ea si apoi sa astepte sa i se aprobe sau nu? multumesc.
Despagubirile se solicita de sotul nevinovat, iar instanta solutioneaza cererea. Despagubirile trebuie sa fie echitabile, adica sa compenseze dezechilibrul creat ca urmare a divortului. Se poate solicita prestatia intr-una dintre modalitatile amintite, tinandu-se seama de posibilitatile debitorului( sotului vinovat). Pentru ca dvs. stiti cel mai bine ce posibilitati financiare are sotul , sunteti si in masura sa apreciati ce si cat anume sa solicitati, pentru ca degeaba veti solicita sume sau lucruri imposibil sau foarte greu de de obtinut.
Pe parcursul perioadei in care se va acorda plata, daca posibilitatile financiare ale ex-sotului debitor se vor diminua, va putea solicita reducerea lor sau schimbarea modalitatii de plata.
De aceea cred ca o suma globala , in conditiile in care credeti ca va fi cu putinta sa o obtineti, tinand cont de resursele financiare ale sotului , ar fi cel mai indicat sa solicitati.Dar este doar o opinie , si , repet, dvs. cunoasteti cel mai bine ce ar putea si ce nu ar putea sa plateasca .

Alte discuții în legătură

Despagubire morala gabimateo gabimateo Este posibila intentarea unui proces vizand despagubire morala impotriva fostului sot pe motive de adulter (vezi toată discuția)
Buna ziua- daune divort bartolomewS bartolomewS Ce se intampla daca sotia nu acorda divortul sotului?(sotul a inselat-o.sotia cere daune materiale,pentru acordarea divortului.) (vezi toată discuția)
Divort-infidelitate Fl0r3ntina Fl0r3ntina buna ziua, este adevarat ca s-a dat o lege prin care sotul/sotia infidel/infidela prierde dreptul asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei? daca da ... (vezi toată discuția)