avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Poate tatal meu sa beneficieze de pensie de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Poate tatal meu sa beneficieze de pensie de invaliditate?

Buna ziua!

Va scriu in sperant obtinerii unei clarificari.

Tatal meu, in varsta de 58 ani (data nasterii 29 mai 1954) a suferit in anul 1999 ( 6 august) o operatie de inlaturare totala a stomacului.

Dupa perioada de refacere, a mai fost angajat la diferite locuri de munca pana in anul 2008 (iulie) , cand dupa o criza de epilepsie severa, a fost internat in spital iar dupa reluarea serviciului si-a dat demisia (septembrie). De atunci, nu a mai fost angajat. In ianuarie 2009, a fost internat pentru o pneumonie severa. Dupa refacere, nu a mai urmat tratament. In noiembrie, 2010, a facut din nou un atac de epilepsie. Acum, in luna aprilie (2012) a fost internat in urma unei anemii severe, in timpul spitalizarii (11 zile) administrandu-i-se perfuzii si transfuzii de sange.

De la operatia din 1999, am constatat o continua degradare atat fizica (scadare dramatica in greutate - a fost o persoana atletica) dar, mai ales psihica.
Simptomele psihice sunt foarte asemanatoare cu cele ale dementei senile (Alzheimer). Are tulburări de memorie, ii este dificil de a-și reaminti informații anterior învățate și imposibilitatea de a acumula informații noi (amintirile vechi sunt foarte bine conservate - parca traieste in trecut), tulburări ale funcțiilor de organizare a activităților zilnice, incapacitatea de a lua decizii, probleme legate de gândirea abstractă, tulburări de calcul, dezorientare temporală și spațială, pierderea inițiativelor, stări de anxietate, agresivitate verbală, halucinații vizuale, idei delirante (de persecuție, de gelozie, de abandon), depresie, reducere exagerată a apetitului alimentar, alimentație neîngrijită, comentarii auirea pe teme sexuale.

In acest moment, tatal meu este intr-o stare deplorabila, se misca incet, este foarte slabit, nu mai este in stare sa faca nimic, este dependent de familie.

Mentionez ca are un numar de 33 de ani de cotizare.

In perioada cand nu a fost angajat, a fost coasigurat.

In aceste conditii, tatal meu poate beneficia de pensie de boala?

Daca da, care este procedura?

Va multumesc anticipat pentru sprijinul acordat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:47, 26 Aprilie 2012
Cu stagiul realizat, tatal dvs. poate avea o pensie de invaliditate, daca obtineti de la medicul expert de la casa de pensii de care apartine decizia de incadrare in grad de invaliditate.
Doar cu aceasta decizie poate deveni pensionar de invaliditate.
Succes!


Legea nr. 263/2010:
ART. 71
(1) Evaluarea capacitãţii de muncã, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de cãtre medicul specializat în expertiza medicalã a capacitãţii de muncã din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurãrilor sociale, iar în cazul persoanelor prevãzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), de cãtre comisiile de expertizã medicomilitarã de pe lângã spitalele din sistemul de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã.
(2) Pentru evaluarea capacitãţii de muncã, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã din cadrul casei teritoriale de pensii competente, în funcţie de domiciliul solicitantului, sau, dupã caz, la comisiile de expertizã medicomilitarã de pe lângã spitalele din sistemul de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã.
(3) În urma examinãrii clinice şi analizãrii documentelor medicale, medicul expert al asigurãrilor sociale completeazã raportul de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã şi emite decizia medicalã asupra capacitãţii de muncã. În cazul persoanelor prevãzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), comisiile de expertizã medico-militarã de pe lângã spitalele din sistemul de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã emit decizii medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, care vor fi avizate de comisia centralã de expertizã medico-militarã a Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor sau a Serviciului Român de Informaţii, dupã caz.
(4) În situaţia în care, pentru emiterea deciziei medicale prevãzute la alin. (3), sunt necesare investigaţii sau examinãri de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurãrilor sociale propune, dupã caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporarã de muncã, în condiţiile legii.
(5) Decizia medicalã prevãzutã la alin. (3) se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrãrii cererii şi se comunicã în termen de 5 zile de la emitere. În situaţiile prevãzute la alin. (4), termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeşte corespunzãtor.
(6) Decizia medicalã asupra capacitãţii de muncã poate fi contestatã, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestaţii sau la comisiile centrale de expertizã medico-militarã ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, dupã caz.
(7) Comisiile medicale de contestaţii funcţioneazã în cadrul centrelor regionale de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã şi Institutului Naţional de Expertizã Medicalã şi Recuperare a Capacitãţii de Muncã.
(8) Contestaţia prevãzutã la alin. (6) se soluţioneazã în termen de 45 de zile de la înregistrare. Decizia emisã în soluţionarea contestaţiei se comunicã în termen de 5 zile de la data soluţionãrii.
(9) Deciziile comisiilor medicale de contestaţii şi ale comisiilor centrale de expertizã medico-militarã ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii date în soluţionarea contestaţiilor prevãzute la alin. (8) pot fi atacate la instanţele judecãtoreşti competente în termen de 30 de zile de la comunicare.
(10) Deciziile medicale asupra capacitãţii de muncã, precum şi deciziile prevãzute la alin. (9) necontestate în termen rãmân definitive.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2012
ana-cer, moderator
1. Poate beneficia de pensie de invaliditate daca medicii vor hotari asta.

2. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale.

3. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de catre medicul specialist care asigura asistenta medicala.

4. Trimiterea catre medical specialist o da medicul de familie.

5. Asadar sa porneasca de la medicul de familie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de pensie de invaliditate? mioaramazilu mioaramazilu am dreptul la pensie pe caz de boala pt hrpatita c cu cotizatie de 26 de ani si vechime 30 ani? (vezi toată discuția)
Pensie caz boala parkinson roxana69 roxana69 Am Parkinson tip 2 , 44 ani su 25 ani vechime in munca, pot sa ma pensionez pe caz de boala?.Ce trebuie sa fac? (vezi toată discuția)
Raspuns - contestatie la decizie popamadalin popamadalin tatal meu este pensionat pe caz de boala de 10 ani,la fiecare comisie anuala a avut aceleasi referate...la ultima comisie i-au taiat pensia ca cici i-au iesit ... (vezi toată discuția)