avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier fara victime - parasirea locului ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier fara victime - parasirea locului accidentului

Buna ziua,
In cazul unui accident rutier fara victime (doar pagube materiale) daca o parte a parasit locul accidentului (fara anuntarea politiei sau intelegerii amiabile) ce a lege/articol a inclacat?
Multumesc,
H.
Cel mai recent răspuns: Pop imre , utilizator 11:35, 13 Ianuarie 2018
Art. 89 din OUG 195/2002

(1) Parasirea locului accidentului de catre conducatorul vehiculului sau de catre instructorul auto aflat in procesul de instruire sau de examinatorul autoritatii competente aflat in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane ori daca accidentul s-a produs ca urmare a unei infractiuni, fara incuviintarea politiei care efectueaza cercetarea locului faptei, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
(2) Cu pedeapsa prevazuta la alin.(1) se sanctioneaza si fapta oricarei persoane de a modifica starea locului sau de a sterge urmele accidentului de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, fara acordul echipei de cercetare la fata locului.
(3) Nu constituie infractiune fapta conducatorului de vehicul care, in lipsa altor mijloace de transport, el insusi transporta persoanele ranite la cea mai apropiata unitate sanitara in masura sa acorde asistenta medicala necesara si la care a declarat datele personale de identitate si numarul de inmatriculare sau inregistrare a vehiculului condus, consemnate intr-un registru special, daca se inapoiaza imediat la locul accidentului.
(4) Nu constituie infractiunea de parasire a locului accidentului fapta conducatorului autovehiculului cu regim de circulatie prioritara, daca acesta anunta de indata politia si dupa terminarea misiunii se prezinta la sediul unitatii de politie pe a carei raza de competenta s-a produs accidentul, in vederea intocmirii documentelor de constatare.
(5) Nu constituie infractiune parasirea locului accidentului, daca victima paraseste locul faptei, iar conducatorul de vehicul anunta imediat evenimentul la cea mai apropiata unitate de politie.

Daca nu sunt victime, atunci nu constituie infractiune
Ultima modificare: Joi, 26 Aprilie 2012
Florea Ana-Maria Cabinet de Avocat , Avocat
Multumesc.
Intr-advear asa scrie legea, dar totusi mi se pare "ciudat", esti parte la un accident si fara anuntarea politiei, fara intelegere amiabila parasesti locul faptei....
H.
Nu e infractiune, dar daca nu s-au inteles amiabil completand formularul pe loc, obligatia lui e sa declare accidentul la politie, daca nu procedeaza asa, ramane fara permis 30 de zile plus puncte amenda.

OUG 195/ 2002)Art. 79
(1) Conducatorul de vehicul implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat numai avarierea vehiculului este obligat sa-l scoata imediat in afara partii carosabile ori, daca nu este posibil, sa-l deplaseze cat mai aproape de bordura sau acostament, semnalizandu-l corespunzator.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), conducatorul de vehicul este obligat sa se prezinte in termen de 24 de ore la unitatea de politie pe raza careia s-a produs accidentul, in vederea intocmirii documentelor de constatare si eliberarii autorizatiei de reparatie.

In urma unui accident fara victime, cu daune materiale minore (tamponare usoara doar a unei parti din cele implicate, dar care la locul accidentului nu era), m-am ales cu suspendarea permisului pe 90 zile, cu reexaminare, amenda 700 lei + 10 puncte penalizare.

Povestea este urmatoarea: am facut intr-o intersectie la stanga pe interzis, si trecut aproape de intersectie din partea dreapta a intrat intentionat in mine o alta masina. Fiecare a tras masina deoparte, iar dupa ce am constatat ca niciunuia dintre noi nu i-a fost avariata masina in niciun fel, deoarece el mi-a lovit roata din spate, am decis sa plec. Cel care a intrat in mine mi-a cerut asigurarea, dar pentru nimic si am refuzat sa i-o dau si acesta mi-a luat numarul masinii. Am considerat ca nu este necesar sa se ajunga la vreo intelegere, deoarece nu a existat nicio dauna, insa peste o vreme am primit acasa instiintare sa ma prezint la politie. Acolo mi s-a spus ca persoana care m-a reclamat s-a prezentat cu farul si spoilerul crapate, dar eu la momentul respectiv nu am observat nimic (de aceea am si decis sa plec atunci).

Intrebarea mea este: daca am parasit locul accidentului, unde nu au avut loc daune materiale, fara intelegere pe cale amiabila (desi nu era cazul), dar eu eram pe interzis, iar alta masina intra intentionat in mine, este normal sa mi se suspende permisul 90 zile + reexaminare + 700 lei amenda + 10 puncte penalizare?

Am nevoie urgenta de o lamurire, deoarece ma gandesc sa apelez la judecatorie, plus ca posesia permisului urma sa-mi asigure un loc de munca ca sofer.
Multumesc!
Cum s-a solutionat cauza in speta pana la urma?

Alte discuții în legătură

Parasirea locului producerii accidentului! DragusanuAl96 DragusanuAl96 Buna ziua, am fost implicat intr-un accident in care in timp ce efectuam manevra de depasire a unei carute in panta, un biciclist a venit cu viteza si a intrat ... (vezi toată discuția)
Fuga de la locul accidentului Exlicit Exlicit Un amic a fugit de la locul unui accident care s-a soldat cu pagube materiale pentru victima , nu foarte grave , pateste ceva daca a fugit de la locul ... (vezi toată discuția)
Accident Sorin sam Sorin sam Am acrosat un biciclist pe trecerea de pietoni,urmari fiind doar zgarieturi si fara pagube materiale: adica bicicleta Nu a fost lovita si nici masina... Am ... (vezi toată discuția)