Potrivit art. 2520 " se prescrie in termen de 1 an dreptul la actiune in
cazul :
pct. 8." inginerilor, ARHITECTILOR, geodezilor, contabililor si altor
liber -profesionisti, pentru plata sumelor ce li se cuvin. Termenul
prescriptiei se va socoti din ziua cand s-a TERMINAT LUCRAREA"
Va rog frumos sa imi spuneti cum interpretati acest articol?
Termenul de prescriptie ,,curge" de la data emiterii facturii sau de la data incheierii contactului?
TERMINAT LUCRAREA inseamna ca atunci emit factura?
Prin terminarea lucrarii, eu inteleg receptia lucrarii de catre beneficiar, dovedita prin semnarea procesului verbal sau dupa caz a documentului doveditor a finalizarii lucrarii.
Daca clientul dvs. nu achita contravaloarea prestatiei in termen de 1 an de la receptia lucrarii, atunci il mai puteti actiona in instanta in interiorul cestui termen, altfel dreptul dvs. se prescrie.
In cazul in care sunteti arhitect, conform Codului deontologic al profesiei de arhitect, art.59:
Arhitectul are dreptul si obligatia sa participe la receptia lucrarilor sale si sa semneze procesul-verbal de receptie doar dupa constatarea indeplinirii in totalitate a conditiilor pentru aceasta.
este vorba de lucrarea (mai precis de serviciul prestat de catre arhitect) ce face obiectul contractului dintre arhitect si beneficiar si care este facturata in consecinta - adica intocmirea documentatiei, obtinerea de autorizatii, etc
nu este vorba de finalizarea cladirii, de exemplu, a carei proiectare o face arhitectul decit daca contractul incheiat de parti cuprinde servicii ce se intind (ca prestare) pe toata durata procesului de constructie.