avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Interpretare articol - termenul de prescriptie privind ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Interpretare articol - termenul de prescriptie privind dreptul la actiune pentru plata unor sume

Potrivit art. 2520 " se prescrie in termen de 1 an dreptul la actiune in
cazul :
pct. 8." inginerilor, ARHITECTILOR, geodezilor, contabililor si altor
liber -profesionisti, pentru plata sumelor ce li se cuvin. Termenul
prescriptiei se va socoti din ziua cand s-a TERMINAT LUCRAREA"

Va rog frumos sa imi spuneti cum interpretati acest articol?
Termenul de prescriptie ,,curge" de la data emiterii facturii sau de la data incheierii contactului?
TERMINAT LUCRAREA inseamna ca atunci emit factura?

Multumesc anticipat celor care raspund.
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 13:55, 26 Aprilie 2012
Prin terminarea lucrarii, eu inteleg receptia lucrarii de catre beneficiar, dovedita prin semnarea procesului verbal sau dupa caz a documentului doveditor a finalizarii lucrarii.
Daca clientul dvs. nu achita contravaloarea prestatiei in termen de 1 an de la receptia lucrarii, atunci il mai puteti actiona in instanta in interiorul cestui termen, altfel dreptul dvs. se prescrie.

In cazul in care sunteti arhitect, conform Codului deontologic al profesiei de arhitect, art.59:

Arhitectul are dreptul si obligatia sa participe la receptia lucrarilor sale si sa semneze procesul-verbal de receptie doar dupa constatarea indeplinirii in totalitate a conditiilor pentru aceasta.
Ultima modificare: Joi, 26 Aprilie 2012
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator
este vorba de lucrarea (mai precis de serviciul prestat de catre arhitect) ce face obiectul contractului dintre arhitect si beneficiar si care este facturata in consecinta - adica intocmirea documentatiei, obtinerea de autorizatii, etc

nu este vorba de finalizarea cladirii, de exemplu, a carei proiectare o face arhitectul decit daca contractul incheiat de parti cuprinde servicii ce se intind (ca prestare) pe toata durata procesului de constructie.
Ultima modificare: Joi, 26 Aprilie 2012
Mihai Costache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen prescriptie creante comerciale jovana jovana Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns referitor la termenul de prescriptie a creantelor comerciale: s-a schimbat de anul acesta cumva termenul de la ... (vezi toată discuția)
Termenul de prescriptie in cazul dreptului la actiune al inginerilor, arhitecţilor, geodezilor, contabililor şi altor liber-profesionişti ralu2911 ralu2911 Potrivit art. 2520 alin. 1 pct. 8 din noul C.civ., se prescrie în termen de un an dreptul la acţiune în cazul inginerilor, arhitecţilor, geodezilor, ... (vezi toată discuția)
Exceptia prescriptiei dreptului material la actiune badeamihai69 badeamihai69 va rog daca ma puteti ajuta, de la data eventualelor fapte generatoare de prejudiciul care este TERMENUL LEGAL pentru invocarea EXCEPTIEI PRESCRIPTIEI ... (vezi toată discuția)