avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inregistrare eronata licente soft. impreuna cu ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inregistrare eronata licente soft. impreuna cu calculatoare

Buna ziua,

Mentionez din start ca nu sunt de profesie economist, dar am nevoie de un sfat deoarece colegii de la contabilitate nu doresc sa-si asume responsabilitatea. Pe scurt: avem inregistrate in contabilitate aproximativ 30 de mijloace fixe ce contin: calculator, licenta sistem de operare (OEM) si licenta microsoft office. Calculatoarele sunt relativ uzate moral, deci urmeaza sa fie casate in curand. Problema este cu licentele microsoft office, inregistrate in mod eronat impreuna cu calculatorele, si care sunt utile si dupa casarea calculatoarelor. Incerc de ceva timp sa-i conving pe cei de la contabilitate sa le evidentieze separat, dar ma lovesc de un zid - mi se spune ca nu se poate, ca s-au efectuat "reevaluari - amortizari ???" si ca nu se poate deduce valoarea unei astfel de licente. Nu cred ca este o problema chiar imposibil de rezolvat.:O

In speranta unui raspuns, multumesc in avans
Cel mai recent răspuns: tuddi , utilizator 12:42, 27 Aprilie 2012
Licentele soft sunt amortizari necorporale si se amortizeaza in 12 luni. Chiar dupa ce sunt amortizate integral ele mai pot fi utilizate. Nu inteleg care este problema, In definitiv aceste licente sunt in proprietatea firmei, ele nu se pot casa, iar amortizarea inseamna impartirea costurilor pe anumita perioada nu altceva.
Cum v-am spus nu sunt de specialitate. Intrebarea este ce se intampla cu aceste licente dupa casarea calculatoarelor - disparitia din contabilitate a inventarelor in care erau incluse. Cum pot fi inregistrate impreuna o amortizare corporala cu una necorporala - suna ciudat. Daca amortizarile necorporale nu se pot casa, ce se intampla cu ele in contabilitate, dupa ce acestea se uzeaza moral - ex. o licenta MS-DOS, care nu mai este utila ..
Chiar daca sunt amortizate integral (deci se pot casa) cum v-am scris mai sus acele licente sau alte mijloace fixe raman in patrimoniul firmei, pot fi utilizate in continuare si sunt evidentiate in registrul inventar. In concluzie se pot folosi in continuare cu conditia inregistrarii lor in registrul inventar.
Cred ca asta le cer si eu colegilor de la contabilitate, rugandu-i sa le evidentieze separat.
In momentul de fata, in procesul verbal de receptie al mijlocului fix avem la denumirea mijlocului fix: Calculator ...., sn...., iar undeva la mentiuni, este specificat la accesorii : certificat de licenta nr. .... Raspunsul lor este ca nu se poate.
Nu este vorba de proces verbal ci de o simpla mentionare in registrul inventar a licentelor. Ceva simplu nu-i asa?

Alte discuții în legătură

Cumparare laptop - pfa neplătitor de tva danar122 danar122 Buna ziua. Sunt PFA traducator, neplătitor de TVA. 1. Daca imi cumpar un laptop de 2000 lei (cu tot cu TVA-ul aferent), deci sub 2500 lei, inteleg ca il ... (vezi toată discuția)
Mij fix sau ob de inventar i.mircea i.mircea Buna seara tuturor, Am primit o factura, pe primul rand am sistem desktop ( calculator) de 1650 lei iar pe randul al doilea Windows de 325 lei, cum sa ... (vezi toată discuția)
Amortizare completa-cum procedez iuli-ana iuli-ana daca am un mijloc fix complet amortizat trebuie sa fac inregistrarea 2813=2133,de exemplu? (asa am invatat la facultate) si il pastrez in registrul de mijloace ... (vezi toată discuția)