Va multumesc. Care ar fi sanctiunea daca nu se face amortizarea, sau exista o baza legala in temeiul careia as putea sa-l scad pe tot odata?
Eu nu mi-am dedus nici o cheltuiala in 5 ani de zile (in afara de contributiile sociale obligatorii), iar in afara de laptop nu as mai avea nevoie de nimic - in afara de licenta de antivirus/sistem de operare/Office.
Se poate macar face un comodat persoana fizica (eu) si PFA (eu), si in baza acestuia sa-mi cumpar macar licentele pe PFA?
Revin. În Codul Fiscal scrie:
(2) Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporală care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) este deținut și utilizat în producția, livrarea de bunuri sau în prestarea de servicii, pentru a fi închiriat terților sau în scopuri administrative;
b) are o valoare fiscală egală sau mai mare decât limita stabilită prin hotărâre a Guvernului, la data intrării în patrimoniul contribuabilului;
c) are o durată normală de utilizare mai mare de un an.
Cumulativ, NU sunt indeplinite conditiile, pentru ca laptopul, cu tot cu TVA, are valoare mai mica decat cea stabilita prin HG. deci inteleg ca trebuie sa deduc toata suma odata si sa il trec in registrul inventar, fara sa mai tin alte fise/jurnale.
Ba mai mult, in Legea nr. 15/1994 (in care tot cumulativ trebuie indeplinite conditiile), se prevede:
Constituie contravenţii la normele privind calcularea şi înregistrarea amortizării capitalului imobilizat în active corporale sau necorporale următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: a) înregistrarea ca mijloace fixe a unor obiecte care, conform prezentei legi, nu se încadrează în această categorie.
Potrivit legii si codului fiscal, nu e indeplinita o conditie pentru amortizare, si anume cea a valorii, prin urmare, inteleg din legi ca daca fac totusi amortizarea unui obiect care nu indeplineste toate conditiile cumulative (chiar daca are durata de utilizare mai mare de un an) sunt si pasibila de sanctiuni.