avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune in uzucapiune inaintata de succesor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune in uzucapiune inaintata de succesor

Buna ziua...
Am o intrebare, se poate introduce o actiune in costatarea dr de proprietate dobandit prin uzucapiune de 30 de ani in situatia in care duzucapantul a decedat si actiunea este introdusa de unicul mostenitor testamentar al lui de cuius? Eu sunt putin sceptic in privinta aceste situatii tinand cont ca posesorul este decedat, astfel lipsind mostentorului calitatea procesuala activa, posesia incetand la moartea uzucapantului. In aceeasi ordine de idei una din conditiile actiunii ce priveste uzucapiunea este aceea de a fi introdusa de posesor in contradictoriu cu proprietar, in speta de fata posesorul fiind decedat iar posesia neputandu-se transmite prin testament fiind o stare de fapt, atribut personal.
va multumesc si o zi buna.
Cel mai recent răspuns: radu_uglai , utilizator 12:41, 27 Aprilie 2012
Eu cred ca este posibil, daca nu cumva ma hazardez sa dau o interpretare prevederilor cu privire la jonctiuneas posesiilor.
Astfel, conform legii , posesorul ulterior poate uni posesia sa cu cea a autorului sau , caruia ii succede in drepturi, si intre care s-a creat o legatura juridica. Mostenitorul ( succesorul) testamentar , universal sau cu titlu universal, in calitate de succesor in drepturi al autorului sau( testatorul) , are facultatea de a uni posesia sa cu cea a autorului , cu conditia ca posesia autorului sau sa fi fost una utila.
Daca printre drepturile transmise prin testament se afla si aceasta posesie, eu cred ca se poate ....
Este un punct de vedere insa, eu cred ca, posesia nu se transmite prin succesiune, fiind o stare de fapt, personala lui de cuius astfel nu cred ca se poate vorbi despre o jonctiune a posesiilor in conditiile in care mostenitorul nu dobandeste posesia de la de cuius. Insa este doar un punct de vedere, se poate sa ma insel.
Oricum multmesc pentru sfat si astept si alte pareri.
O zi buna.
Ok.Acum observ, citind mai atent, ca de fapt termenul pentru uzucapiunea de 30 de ani este implinit. Astfel, daca autorul ar mai fi trait, ar fi putut sa invoce cu succes uzucapiunea, dreptul sau de proprietate fiind recunoscut inca de la inceputul posesiei.
Si in aceasta situatie imi exprim opinia ca mostenitorul poate introduce actiunea in constatarea uzucapiunii autorului sau, cu unele rezerve totusi
Da, posesia este o stare de fapt generatoare de efecte juridice...
Cu siguranta ca alte opinii va vor putea lamuri la obiect.
Intr-adevar, aveti dreptate, insa eu mergeam pe rationamentul ca efectele uzucapiunii sunt retroactive, si aici ma refer la proprietate, doar dupa recunoasterea ei, in speta la sfarsitul procesului. De aceea eu imi puneam intrebarea daca mostenitorul are calitate procesuala sa introduca actiunea el nefiind posesor si actiunea nefiind introdasa. Daca actiunea era introdusa si cauza era deja pe rol la data deschiderii succesiunii, era mai simplu el subtituindu-se in drepturile procesuale ale lui de cuius, chiar daca nu avea dreptul personal sa introduca actiune in nume propriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Introducerea în cauză a moștenitorilor mi ris mi ris Bună seara, aș avea și eu o întrebare. Dacă o parte dintr-un proces civil și anume reclamanta, a decedat, ce se întâmplă dacă unul dintre ... (vezi toată discuția)
Exceptia lipsei calitatii procesuale active leusan leusan se poate invoca lipsa unei calitati procesuale active ?In ce conditii? (vezi toată discuția)
Uzucapiunea de 30 de ani fata de mostenitori Mircea1787 Mircea1787 Vă propun speţa mea de uzucapiune să vă daţi cu părerea dacă ar avea şanse de reuşită sau nu....încă nu am formulat cererea. Orice sfat e ... (vezi toată discuția)