avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Buna ziua.Am fost angajata pe perioada de proba la o firma.Mi s-a facut un contract de munca fara analizele medicale facute,iar dupa o saptamana din motive de sanatate(sufar de hipertiroidie) si era o caldura in incapere de peste 50 de grade,mi s-a facut rau si trebuia sa renunt.Mi s-a desfacut contractul cu legea 81,art.7.Mai pot sa beneficiez de somaj?Era legal contractul de munca daca n-au fost facute analizele medicale?Ce pot sa fac?Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:46, 27 Aprilie 2012
Vi s-a desfacut contractul cf.Codului Muncii,art.81(7),adica prin demisie la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv. In acest caz, nu veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
In ceea ce priveste lipsa certificatului medical la incadrare , Codul Muncii,la art 27(1)(2)mentioneaza:

(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.

(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.

Constatarea nulităţii şi stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul părţilor.
Dacă părţile nu se înţeleg, nulitatea se pronunţă de către instanţa judecătorească.
Deci,corect daca spuneti ca incadrarea s-a facut fara certificat medical ,cim ul putea fi declarat nul de drept.
Ultima modificare: Vineri, 27 Aprilie 2012
ContSters136493, utilizator
Încetarea contractului individual de munca prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj, avand în vedere ca demisia este un motiv imputabil acestuia de încetare a contractului individual de munca.

Nu intelege de ce puneti problema legalitatii c.i.m. acum cand trebuia s-o ridicati la data incheierii acestuia?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere de la o zi la alta lilu68 lilu68 Doresc sa va intreb cu ce art.din Codul Muncii se poate concedia o persoana de la o zi la alta Mersi (vezi toată discuția)
Somaj dupa terminarea ccc encso encso buna ziua.am o intrebare.Mi se termina concediul de maternitata si nu pot sa rezolv cu cine sa-l las pe copii,am cerut firmei sa ma trimite in somaj,dar nu ... (vezi toată discuția)
Demisie fără preaviz LaurLucreția LaurLucreția Bună ziua, Aș dori să știu dacă îmi pot depune demisia fără preaviz, pe motiv că nu am protecția muncii făcută și nici nu mi s-a făcut ... (vezi toată discuția)