avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere de la o zi la alta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere de la o zi la alta

Doresc sa va intreb cu ce art.din Codul Muncii se poate concedia o persoana de la o zi la alta Mersi
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:16, 25 Februarie 2012
Dupa o zi pe alta nu prea exista asa ceva ... articolele in baza careia se poate decide o concediere sunt :

Art.61 Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

Art. 68.
(1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.

Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.
Nu exista asa ceva. daca s-a intamplat dati in judecata si castigati.
Din pacate asa am patit eu, azi seful cred ca nu a dormit bine si a zis ca de maine nu am ce cauta la servici. problema este ca domnul licreaza in domeniu juridic si nu stiu ce sansa am fata de el.Oricum maine trebuie sa ma duc sa semnezi asa zisul concediere.
Concedierea nu se poate dispune verbal , ci in urma unei proceduri ... neindeplinirea procedurii prevăzute de lege duce la nulitatea absolută a deciziei de concediere.
daca este asa jurist ar trebui sa stie! aveti grija ce semnati...sa nu fie incetare prin acordul partilor....daca nu luptati e alegerea dvs.

Alte discuții în legătură

Somaj sau demisie Florentina85 Florentina85 Salut.Am si eu o intrebare si sper sa fiu cat mai explicita.L mine la firma s-au facut restructurari si astfel s-au trimis in somaj mai multi angajati...eu am ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala ContSters109723 ContSters109723 Am fost informata in baza unei decizii(preaviz) din data de 17.07.09 (cand eram in CO)ca postul ocupat a fost desfiintat in urma unei Hotarari, din motive ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva diaconu adriana diaconu adriana Buna ziua Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. In data de 17.07.2009 mi s-a adus la cunostinta in baza unei decizii(preaviz) ca am fost ... (vezi toată discuția)