Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. In data de 17.07.2009 mi s-a adus la cunostinta in baza unei decizii(preaviz) ca am fost disponibilizata din motive ec. si de reorganizare in conf. cu prev.art.65(1).Decizia de preaviz am semnat-o in data de 12.10.2009 deoarece am avut concediu medical pe care, din motive de sanatate, l-am prelungit iar in data de 04.12.2009 am semnat decizia de concediere, astfel CIM inceteaza cu data de 05.12.2009.
In data de 07.10.2009 se incepe procesul de concediere colectiva iar in data de 11.01.2009 salariatii primesc decizia de concediere colectiva.
Va rog sa-mi spuneti daca conf.art.68(2) CM si eu ma incadrez in aceasta concediere colectiva?
In acest interval 05.12.2009-11.01.2010 sunt mai mult de 30 zile .
Va redau art din Codul Muncii-Art. 68. - (1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri
Art. 68 (2) din Codul muncii:
La stabilirea numarului efectiv de slariati concediati colectiv, potrivit alin (1), se iau in calcul si acei slariati carora le-au incetat CIM individuale din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri
Deci daca intr-o perioada de 30 zile calendaristice au avut loc min. 5 concedieri de acest gen, atunci ele vor fi luate in calcul la stabilirea numarului de salariati concediati colectiv.
Este posibil sa fie o concediere individuala, intrucat companiile rar practica concedierea colectiva, tinand cont de procedura indelungata, greoaie si complicata in aceasta privinta.
Pentru a cunoaste daca va incadrati in dispozitiile prevazute de articolul de lege invocat de d-voastra sunt mult mai multe informatii care ar trebui sa ni le furnizati si pe care nu cred ca le aveti la dispozitie.
As putea sa va spun ca este o companie mai mare care are mai multe puncte de lucru.Ce imi este mie neclar este faptul ca in data de 07.10.2009 cand a inceput procesul de concediere colectiva eu inca eram salariata, ba mai mult nu semnasem preavizul. Deci in lista cu salariatii, depusa la inspectoratul teritorial de munca si agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca,pentru conc colectiva, am fost trecuta si eu la acea data.
Nu stiu daca are vreo relevanta aceasta mentiune, dar nu mi se pare corect ce se intampla mai ales ca in decizia de concediere indv. nu specifica criteriile de stabilire a ordinii de prioritate, fiind doua posturi similare, pentru care am facut contestatie.
Ce ma sfatuiti?