Buna ziua. O concediere colectiva care este tratată ca o suma de concedieri individuale, având on vedere ca temeiul legal invocat este art 65 din CodulMuncii, poate fi atacata pe cale de excepție ca inadmisibilă? Sau mai bine zis având dovezi ca de fapt este o concediere colectivă, dispozitia de concediere individuala care este motivata prin art 65 poate fi atacata ca inadmisibila pe cale de exceptie?
Am dovada ca cel putin 55. Pentru acestia s-au facut notificari de preaviz Dupa notificările de preaviz a început sa organizeze examen de testare profesională si a apelat la alte unitati pentru preluare de angajati care sunt concediati colectiv. Institutia are cel putin 300 de angajati.
Codul Muncii
Art. 68
(1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi; c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.
In speta, ar fi vorba despre o concediere colectiva daca incetarile au avut loc in acelasi timp.
Salariatii pot solicita in instanta anularea deciziei de concediere. Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.
Mulțumesc pentru răspuns. Doream doar sa stiu daca pot ataca dispozitia de concediere pe cale de excepție ca inadmisibilă sau sa mă rezum doar la ataca dispozitia respectiva pe fond.