avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce inseamna concedierea colectiva si ce procent in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce inseamna concedierea colectiva si ce procent in numarul de salariati ar trebui concediati ca sa fie colectiva? Dar pentru concediere individuala?

Vreau sa stiu cit din nr-ul de salariati concediati reprezinta Concediere Colectiva si cit % dintre salariati, concediati reprezinta Concediere individuala ,pt. ca acum toti angajatorii concediaza in transe ca sa nu se incadreze in concediere colectiva si sa se foloseasca de completarile legii art.65 ,de a nu ne oferi alte posturi sau cind isi revin economic ,banuiesc ca asta este motivul concedierii noastre a 34 de salariati dintr-un nr. de 308 sa nu fim reangajati .X-(X-(
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:44, 5 Mai 2012
Art. 68 Codul muncii:
(1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
(2) La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.

Sub aceste valori, concedierea este una individuala
In speta, este vorba despre o concediere colectiva conform art.68 alin.1 lit.c C.mun (cel puţin 30 de salariaţi, daca angajatorul care disponibilizeaza are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi).

Per a contrario, daca unitatea are cel putin 300 de salariati si concediaza 29 , atunci este vorba despre o concediere individuala..

De asemenea, trebuie sa aveti grija ca , criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere se aplica pentru departajarea salariatilor dupa evaluarea realizarii obiectivelor de performanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajații în situația unui faliment alexandra ciocioiu alexandra ciocioiu Bună ziua. În cazul în care un angajator decide închiderea unei firme, cand are dreptul acesta la o concediere colectiva sau individuala? Mulțumesc. (vezi toată discuția)
Concediere angajati caracostas caracostas Daca o firma are 36 angajati iar pe motive de dificultatie economice in luna nov.concediaza 9 dinre ei si dupa 31 zile calendaristice mai concediaza 9 , cum se ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva sau individuala apetra apetra in cazul unei societati cu 250 angajati, daca se intentioneaza concedierea in cursul unei luni a 30 angajati este concediere colectiva sau individuala in cazul ... (vezi toată discuția)